ČEKIA: Třetinu českých firem lákají daňové ráje

Praha – Zhruba třetina podnikatelů uvažuje o přesunu do daňového ráje v horizontu tří let. Hlavními důvody jsou obavy ze zvyšování daní a politická nestabilita. Takový výsledek vyplynul z průzkumu mezi 1100 podnikateli, který uskutečnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Ta je předním tuzemským poskytovatelem databází firem a ekonomických informací.

České firmy se bojí výhry levice

Podle 53 procent dotazovaných podnikatelů je důvodem k odsunu do daňového ráje zvyšování daní, třetina si stěžuje na politickou nestabilitu a čtvrtina vidí za přesunem vyšší zisky. Podnikatelé se taktéž obávají volebního vítězství levice. Pouze osm procent oslovených podnikatelů daňový ráj zcela odmítá.

Analytička ČEKIA Petra Štěpánová

„Výzkumy agentury ČEKIA jednoznačně potvrdily, že vlastníci firem citlivě reagují na daňové zatížení, stejně jako na podnikatelské prostředí v České republice.“

Více než tři čtvrtiny podnikatelů, celkem 78 procent, si pod pojmem „daňový ráj“ vybaví výrazné daňové zvýhodnění, anonymitu společnosti a jejich vlastníků s daňovým rájem spojuje 18 procent firem. Na druhou stranu si 16 procent respondentů v souvislosti s daňovým rájem představuje podvodníky a praní špinavých peněz.

Majitelé českých firem vedle daňových úlev na daňových rájích nejčastěji oceňují žádnou nebo minimální byrokracii při podnikání, minimální kontroly ze strany úřadů, výhody odlišného podnikatelského prostředí, stejně jako ochranu majetku nebo anonymitu vlastnictví. „Výsledky průzkumu potvrdily, že podnikatelé v daňových rájích vedle minimálního daňového zatížení vyhledávají především naprosto benevolentní podnikatelské prostředí,“ podotkla Štěpánová.