Janukovyč řeší plynový bonus od Kremlu

Charkov - Především dojednat nové, výhodnější podmínky pro nákup ruského plynu chce ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při dnešním jednání se svým ruských partnerem Dmitrijem Medvěděvem v ukrajinském Charkově. Návštěva šéfa Kremlu, která se měla původně uskutečnit až v květnu, má vytvořit příznivější podmínky pro budoucí jednání Kyjeva s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Ukrajina chce dosáhnout toho, aby letos její celkové výdaje za plyn klesly o čtyři miliardy dolarů a průměrná cena se pohybovala od 240 do 260 dolarů za 1000 krychlových metrů. V prvním čtvrtletí letošního roku přitom Ukrajina za ruský plyn platila 305 dolarů za 1000 krychlových metrů. Podle ukrajinských médií chce Kyjev za snížení nákupní ceny plynu nabídnout Moskvě spoluvlastnictví budoucích jaderných energetických kapacit na Ukrajině a rovněž majetkový podíl v zásobnících plynu na západě země.

Ukrajina se potřebuje rychle dohodnout

Rozhovor s Milanem Kajtmanem (zdroj: ČT24)

Kontrola podzemních plynových zásobníků by Rusku umožnila odvrátit možnost opakování krize z počátku loňského roku, kdy přerušení dodávek plynu vyvolalo vážné problémy ve východní Evropě. Ukrajina se potřebuje na snížení ceny ruského plynu urychleně dohodnout, aby mohla sestavit rozpočet v souladu s požadavky MMF a odblokovat finanční půjčku. To je i důvodem spěšného rusko-ukrajinského summitu, který byl původně plánován na 17. května.