Energetické firmy se předhánějí v lepších cenových nabídkách

Praha – ČEZ, RWE nebo E.ON se musí mít na pozoru. Menší energetické firmy se předhánějí v lepších cenových nabídkách zákazníkům. Například Energetické centrum nabízí, že bude mít vždy o pět procent nižší cenu plynu než tradiční dodavatelé. Chtějí tak získat zákazníky. Podle konkurence je ale nemožné takový závazek dodržet.

Být levnější než konkurence lze díky nižším maržím nebo výhodným obchodním kontraktům s plynaři. Podle jednatele společnosti Bohemia Energy Jiřího Písaříka je absolutně nemožné předvídat, jak se budou ceny komodit a hlavně konkurenční ceny odvíjet za pět, deset, patnáct let.

Ředitel Energetického centra René Grebeň:

„Asi žádná firma vám zdroje přesně neprozradí. Máme dlouhodobé kontrakty. Když mluvím o dlouhodobých, tak řádově několika let, kde samotným předmětem kontraktů je i to, že budeme vždy schopni tuto úsporu zajistit.“

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

I když jsou menší hráči na trhu zpravidla levnější, zákazník by měl být na pozoru při podpisu smlouvy. „Pozornost by se měla věnovat zejména tomu, zda nejsou ve smlouvě skryty další platby,“ upozorňuje místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček. Podle expertů je na trhu příliš mnoho firem a část z nich zkrachuje. Zákazník se ale nemusí bát, že bude bez energií. Jeho smlouvy automaticky přejdou na předchozího dodavatele.