Fischer i hejtmani si na dnešní schůzi chválili spolupráci

Praha – V Praze se dnes naposledy před květnovými volbami sešli hejtmani s vládou. Během setkání poděkoval předseda Asociace krajů Michal Hašek z ČSSD vládě premiéra Jana Fischera za dobrou spolupráci. Hašek především ocenil zájem vlády o samotné setkání s hejtmany. Předchozí vláda vedená tehdejším šéfem ODS Mirkem Topolánkem s hejtmany ČSSD nekomunikovala. „Uměli jsme si naslouchat, nejen se překřikovat a mluvit,“ uvedl premiér.

Premiér je nejspokojenější se stabilizací dopravy v krajích

Fischer za největší úspěch označil memorandum o příspěvku státu na provoz regionálních tratí, který stabilizoval dopravu. Ročně tak stát krajům po deset let přispěje třemi miliardami korun. Hašek za husarský kousek, který se zřejmě nebude opakovat, označil dohodu krajů a státu na financování sociálních služeb. Dodal, že ne na všem se asociace s vládou vždy shodla, většinově ale došly k dohodě.

Dnes hejtmani jednali o převedení části peněz z evropských fondů na regionální projekty. Podle Haška regiony počítají i s tím, že by na tyto projekty požadovaly kofinancování ze státních fondů. Kraje mají také zájem o peníze z programu Zelená úsporám na zateplování veřejných budov, už v úterý nová ministryně životního prostředí Rut Bízková slíbila jednat o uvolnění čtyř miliard korun na tento účel.

Hejtmani také vládě tlumočili svůj nesouhlas s úhradovými vyhláškami v oblasti zdravotnictví a také upozornili na podmínky absolventů lékařských oborů, kvůli kterým až deset procent absolventů odchází ihned po studiích do zahraničí.

Do voleb se Fischer s hejtmany setkat nestihne

Volby do sněmovny se budou konat koncem května, potom přijde čas na jednání o novém kabinetu. Pokud politické strany nedokážou po volbách do 1. září složit novou vládu, premiér Jan Fischer zůstane v čele úřednického kabinetu, i když má k tomuto datu nastoupit do funkce viceprezidenta EBRD. Premiér by se potom znovu mohl setkat i s hejtmany, do voleb s tím už ale nepočítá.