Atény opět ovládla stávka státních zaměstnanců

Atény - Atény dnes opět ovládla 24hodinová stávka odborů. Tisíce řeckých státních zaměstnanců protestují proti úsporným opatřením. Řecká vláda zatím v metropoli jedná s představiteli Mezinárodního měnového fondu, unie a Evropské centrální banky o podmínkách finanční pomoci. Měla by být v rozsahu až 45 miliard eur, které by zemi dostaly ze současné dluhové krize.

Na protestní pochod centrem Atén se vydalo zhruba 3 000 až 4 000 stávkujících. Nesli transparenty s nápisy „zdaňte bohaté“ či „neberte chleba z našich stolů“. Zhruba 150 demonstrantů se dostalo i do drobné potyčky s policií, která musela použít slzný plyn. Cílem protestujících je parlament, kde pokračují jednání se zástupci EU a MMF o detailech finanční pomoci pro Řecko v rozsahu až 45 miliard eur (zhruba 1,14 bilionu korun). Jednání mají trvat dva týdny.

Dnešní stávka největšího odborového svazu, který zastupuje zaměstnance veřejného sektoru, podle publicistky Soni Dorňákové-Stamu navazuje na středeční demonstraci. Do stávky se už včera zapojili vodní dělníci, kteří v přístavu Pireus i nyní brání odplutí lodí, to vše přes prohlášení stávky soudem za protizákonnou.

Dnes stávku vyhlásilo přes 20 odborových svazů sdružených ve státních odborech, kam patří například celníci, pracovníci daňových úřadů, státní úředníci nebo lékaři ve státních nemocnicích, učitelé a profesoři. Odbory jsou řízeny komunistickou stranou Řecka. Doprava, včetně letecké, funguje bez problémů. Letečtí dispečeři do stávky nakonec nevstoupili. Rozhodli se zůstat v práci, aby dále nezhoršovali situaci v letecké přepravě, kterou na několik dní přerušil prach z islandské sopky.

Telefonát Soni Dorňákové-Stamu (zdroj: ČT24)

Řekům se nelíbí zejména propouštění ve státní správě

Státní odbory žádají, aby vláda odvolala přijatá úsporná opatření a připravovaný důchodový zákon. Stávkující jsou také proti spojování či rušení některých státních organizací, což by přineslo první propouštění ve státním sektoru za posledních 30 let - konkrétně by mělo jít o snížení pracovních míst ze 750 na 500 tisíc. Přitom 70 procent financí ze státní pokladny jde právě na platy zaměstnanců státu.

„Tato krvežíznivá opatření nepomohou Řecku z krize. Tragické období začíná,“ uvedl generální tajemník odborového svazu zaměstnanců veřejného sektoru ADEDY Ilias Iliopulos. ADEDY zastupuje půl milionu zaměstnanců veřejného sektoru.