Philip Morris si opět polepšil

New York – Čistý zisk největší světové nestátní tabákové skupiny Philip Morris International se v prvním čtvrtletí zvýšil v meziročním srovnání o patnáct procent na 1,75 miliardy dolarů. Kvůli slabosti některých východoevropských trhů však výsledek dnešní zprávy americké firmy skončil pod odhady analytiků.

Upravený zisk na akcii stoupl proti loňskému prvnímu čtvrtletí o šestnáct centů na 90 centů. Analytici však čekali v průměru výsledek 93 centů. Firma uvedla, že si stojí za dosavadním odhadem celoročního zisku na akcii, který by se po odečtení vývoje směnných kurzů měl zvýšit o deset až třináct procent.

Firma, která je největším výrobcem tabákových produktů i v České republice, sdělila, že se jí v minulých měsících nedařilo na trzích Pobaltí, Turecka, Rumunska a Ukrajiny. Šlo o země, které byly postiženy ekonomickým propadem a kde došlo ke zvýšení spotřebních daní na tabák.

Firma za čtvrtletí dodala na trh 204,7 miliardy cigaret, o 0,7 procenta více než před rokem. Tržby společnosti se zvýšily o šestnáct procent na 6,5 miliardy dolarů a po odečtení vlivu změn kurzů byly vyšší o osm procent.

Philip Morris International prodává cigarety Marlboro a dalších značek mimo Spojené státy. Společnost vznikla předloni vyčleněním ze skupiny Altria, které zůstala americká divize Philips Morris USA. Součástí firmy je Philip Morris ČR, největší tabáková společnost v Česku a výrobce cigaret.

Sídlo společnosti Philip Morris
Zdroj: ČT24