Benzin je zas o něco dražší než před týdnem

Praha – Ceny benzinu a nafty u českých čerpacích stanic za poslední týden znovu výrazně povyrostly. Nejprodávanější Natural 95 se v pondělí prodával v průměru za 32,18 koruny za litr, a byl tak o 31 haléřů dražší než o týden dřív. Litr nafty podražil o 69 haléřů na průměrných 30,73 koruny. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Bezolovnatý Special 91 s přísadou zdražil průměrně o 26 haléřů na pondělních 31,56 koruny za litr. Naopak o jeden haléř zlevnil plyn LPG, který se prodával průměrně za 14,70 Kč/l.

Podle analytika Jana Šimka ze společnosti Broker Consulting ovlivňuje ceny v současnosti skutečnost, že proti sobě působí oslabování koruny vůči hlavním světovým měnám a pokles cen ropy. „Vývoj cen u čerpacích stanic v nejbližších dnech bude záležet na tom, který z těchto faktorů převáží,“ uvedl.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum by se v následujících dnech měl růst cen pohonných hmot zastavit. Souvisí to s vývojem na trhu s ropou, jejíž cena se přestala zvyšovat, uvedl.