Česko přišlo kvůli sopce o desítky tisíc turistů

Praha – Kvůli sopečnému popelu a související uzavírce letiště Ruzyně přišla Česká republika o téměř 60 tisíc zahraničních turistů. Na základě údajů Letiště Praha to spočítala agentura CzechTourism. CzechTourism ve spolupráci s analytickou společností Mag Consulting rovněž spočítal škody, které českým podnikatelům v příjezdové turistice vznikly. Od minulého pátku do středy šlo o ztrátu půl miliardy korun. Ztráta však může narůstat vzhledem k tomu, že řada turistů zrušila i své budoucí pobyty.

„Jsou to obrovské škody, těšili jsme se na druhou polovinu dubna, teď je to průšvih. Drtivá většina hostů cestuje letecky a všichni své pobyty stornovali,“ řekl majitel Euroagentur Hotels&Travel Viliam Sivek. Loni přijelo do České republiky zhruba šest milionů zahraničních turistů a příjmy ze zahraničního cestovního ruchu činily 122 miliard.

Letiště Ruzyně bylo uzavřeno od pátku do pondělí, provoz se pomalu navracel do normálu až do čtvrtka. Celkem musely aerolinie na Ruzyni zrušit téměř 1700 odletů a příletů. Vedle hotelů, leteckých společností a aerolinií, sčítají škody rovněž cestovní kanceláře specializované na výjezdy. O případných státních kompenzacích bude s podnikateli příští týden jednat ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Pražské letiště v Ruzyni povolilo 19. dubna po znovuotevření zatím zhruba 20 letů.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK