Řečtí demonstranti protestovali proti finanční pomoci

Atény - Rozhodnutí Řecka požádat o finanční pomoc od zemí sedmadvacítky a Mezinárodního měnového fondu vyvolalo nesouhlasné reakce. Proti podpůrnému balíčku vyrazilo do aténských ulic protestovat dva a půl tisíce hlavně levicových demonstrantů. Házeli kamením a štěrkem a pustili se dokonce i do přímé potyčky s policií. Ta je rozehnala slzným plynem.

Rozhodnutí Řecka přijmout pomoc ze zahraničí vzbuzuje obavy hlavně mezi odboráři. Bojí se dalších, ještě tvrdších úsporných opatření.

Půl roku Řecko doufalo, že si své problémy vyřeší samo. Posledním hřebíčkem do rakve ale byla zpráva statistiků, podle které je země víc zadlužená, než se čekalo. Jen za loňský rok řecký dluh narostl o více než dvaatřicet miliard. „Myslím, že se řešení najde, ale nebude to bezbolestné,“ podotkl investiční bankéř Ondřej Jonáš.

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Kvůli řeckým problémům také klesal kurz eura – vůči dolaru se včera dokonce dostal na roční minimum. Evropskou měnu ale podpořil německý ministr financí prohlášením, že jeho země je připravena účastnit se finanční pomoci pro Řecko, a zvýšil tak mezi investory důvěru v rychlé řešení řeckých problémů.

Atény
Zdroj: ČT24/flickr.com