Němci s pomocí Řecku váhají

Berlín - Se souhlasem pomoci, kterou spolu s dalšími státy eurozóny slíbilo Řecku, zatím německý stát váhá. Mezi požadavky Berlína patří především další úspory a vyžaduje také, aby Řekové nejprve s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem dokončili jednání o přesných podmínkách dohodnutého úvěrového programu. K dalšímu šetření dnes vyzval Řeky německý ministr financí Wolfgang Schäuble i kancléřka Angela Merkelová, po jejichž slovech se začal opět silně snižovat kurz společné evropské měny.

Atény musí podle Schäubleho jednat rychle a uzavřít jednání do konce tohoto týdne, uvedl po dnešním jednání s předáky parlamentních frakcí. Německo podle něj hodlá uvolnit svůj díl finanční podpory do 19. května, kdy má Řecko splatit dluhopisy za zhruba 8,5 miliardy eur (asi 216 miliard korun). Zákon o uvolnění této pomoci by do 7. května mohl podle ministra schválit parlament.

Angela Merkelová, německá kancléřka

„V Řecku potřebujeme pozitivní vývoj a další úsporná opatření. Německo pomůže, pokud budou splněny příslušné podmínky. Německo cítí nesmírný závazek vůči stabilitě eura. Pokud bude Řecko připraveno akceptovat přísná opatření, nejen v jednom roce, ale i v dalších letech, pak existují dobré šance na zajištění stability eura pro nás pro všechny.“

Už v pátek německá vláda oficiálně požádala Evropskou unii a MMF o aktivaci pomoci, která podle předběžné dohody může dosáhnout až 45 miliard eur (zhruba 1,1 bilionu korun). Země eurozóny byl měly přispět asi 30 miliardami, z toho nejvíce připadá na Německo, a to kolem 8,4 miliardy eur.

Podle parlamentního lídra vládní CDU Volkera Kaudera německá vládní koalice konzervativců a liberálů finanční pomoc Řecku v zájmu stability eura podpoří. Dodal však, že Atény musejí prokázat odhodlání pokračovat v důsledném snižování rozpočtových deficitů.

Injekce pro Řecko nyní závisí na MMF a Německu

Nyní vedle MMF závisí nejvíc na Německu, zda bude balík pomoci Řecku schválen. U německé veřejnosti však panuje silný odpor vůči pomoci vysoce zadlužené zemi, která si podle Němců evidentně žije nad poměry.

Snahu koalice o urychlené projednání zákona o pomoci Řecku však hodlají zablokovat opoziční sociální demokraté (SPD). Sociálnědemokratická předsedkyně rozpočtového výboru Bundestagu Petra Merkelová přitom označila za zcela nutné, aby k podobně nezodpovědné politice pomoc Řecku nepovzbudila jiné zadlužené státy eurozóny.