Ze strakonické Madety už mléčné výrobky nevyjedou

Strakonice - Mlékárna Madeta ve Strakonicích definitivně zastavila výrobu. Podle vedení mlékárny je důvodem omezení dodávek mléka od farmářů z regionu. Jak uvádí zaměstnanci i představitelé města, jde sice o špatnou, ale nikoliv nečekanou zprávu. Závod s původně 350 zaměstnanci omezil svou produkci výrazným způsobem už před třemi lety a o jeho uzavření se spekulovalo dlouhodobě.

Posledním hřebíčkem do rakve strakonické mlékárny se podle představitelů Madety stal masivní odsun mléka na počátku dubna, kdy hlavní dodavatel – družstvo JIH zahrnující přes 200 zemědělských firem – začalo kvůli dlouhodobým sporům s největší českou mlékárnou zásobovat odběratele na Klatovsku a bavorském Chamu. Madeta přišla asi o pětinu suroviny, nyní denně dováží asi 160 tisíc litrů mléka od družstev z Vysočiny a jižní Moravy.

Strakonice by prý skončily i bez přerušení dodávek mléka

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Podle Madety pak na Strakonicku nezbyl jediný dodavatel. Družstvo JIH a jeho představitelé však odmítají souvislost mezi tímto krokem a zavřením strakonického závodu.

O zaměstnání přijde jen několik desítek lidí, ovšem uzavření závodu je velkým problémem pro město, jelikož přišlo o jednoho z největších odběratelů strakonické teplárny, která tento výpadek určitě pocítí.

Madeta může v blízké době uzavřít další závod

Podle generálního ředitele Madety je navíc pravděpodobné zavření dalšího závodu, jak zmiňoval již před měsícem. Nicméně dnes tento předpoklad nikdo nechtěl komentovat.

Na trhu s mlékem se dějí zajímavé věci, surovina kvůli právě tomuto boji podle místopředsedy družstva JIH podražila meziročně o skoro korunu. I když se koruna může zdát jako banální částka, pro běžné družstvo to může znamenat milion měsíčně, uvádí redaktor ČT Petr Šuleř.

Zemědělci zatím dál tvrdí, že mléko prodávají pod výrobními náklady, nicméně dopady vyšších cen už jsou znát. Řada družstev, která chtěla s produkcí mléka skončit, zatím pokračuje. Jestli ale i letos dojde na protesty s vyléváním mléka, to zatím nelze odhadovat.