Sberbank se dohodla s GM na odškodném za Opel

Moskva - Sberbank v roli největší ruské banky a největší americká automobilka General Motors se dohodly ohledně nároků banky na odškodné, které vznesla kvůli rozhodnutí GM neprodávat německou divizi Opel. Podrobnosti dohody však zatím nejsou známy. „Sberbank a General Motors oznamují dosažení dohody o vzájemně přijatelných podmínkách u všech nároků společnosti Sberbank na odškodné plynoucí z rozhodnutí General Motor neprodávat majoritní podíl ve firmě Adam Opel GmbH,“ píše se v prohlášení obou společností.

General Motors prý Sberbank za odstoupení od smlouvy zaplatí. Generální ředitel státní Sberbank German Gref již loni v prosinci uvedl, že pokud se banka s GM nedohodne na finanční náhradě, bude se soudit.

V loňském roce se GM chystala prodat divizi Opel konsorciu tvořenému firmou Sberbank a kanadským výrobcem automobilových součástek Magna. Ovšem výrobce automobilů se nakonec rozhodl, že si divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sám. Celá operace povede k zániku celkem 8 300 pracovních míst, přitom Opel v Evropě zaměstnává téměř 50 000 pracovníků.