Další krach sklárny ve Světlé – tentokrát se položila Bomaco Rossi

Světlá nad Sázavou – Sklářství na Vysočině utrpělo další ránu. Sklárnu Sklo Bohemia se sice podařilo zachránit, na hrobníkovu lopatu se však dostala další světelská sklárna Bomaco Rossi, která vyráběla olovnatý křišťál. Návrh na konkurz na sebe podala sama firma a šedesátka jejích zaměstnanců podala výpověď kvůli nezaplaceným mzdám. Podle majitelky podniku Olgy Kafkové mu zlomily vaz nízké prodejní ceny jeho výrobkům, které neodpovídaly nákladům na ruční práci.

Výplaty dluží Bomaco Rossi svým zaměstnancům od února. Minulý týden všichni hromadně podali výpověď. Do práce dnes přišla jen účetní. „My jsme podali návrh na insolvenci, čekáme na potvrzení ze strany soudu,“ upřesnila Kafková.

Pro region, kde se koncem března pohybovala nezaměstnanost kolem 14 procent, to znamená další ránu. „Tato sklárna patřila mezi větší podnikatelské subjekty, zaměstnávali asi 65 zaměstnanců a samozřejmě, že to bude mít opět dopad na tíživou situaci ve Světlé,“ upozornila starostka města Lenka Arnotová.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Případ Bomaco Rossi opakuje scénář, který již Světlá jednou zažila. Předloni se tam v důsledku finančních těžkostí umocněných počínající hospodářskou krizí položila sklárna Sklo Bohemia s 1 200 zaměstnanci. Loni na podzim se sice podařilo výrobu ve sklárně, nyní pod názvem Bohemia Crystalite, opět rozjet do práce se ale vrátila jen asi čtvrtina sklářů.

Ze sklárny se navíc vytratila ruční výroba. Ta se totiž sklárnám v dnešní době příliš nevyplácí, na což doplatila i Bomaco Rossi. „Ze strany světa není ochota zaplatit za ruční práci takovou cenu, kterou ta ruční práce má,“ politovala Kafková. Sklárny tak drží nad vodou jen strojní výroba, v Bohemia Crystalite mají v září rozjet už třetí linku a uvažuje se o čtvrté.