ČSSD chce úřad pro regulaci cen energií i bankovních poplatků

Praha - Sociální demokraté chtějí zřídit Regulační a cenový úřad, který bude dohlížet na ceny v energetice, telekomunikacích a bankovnictví. Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana by nešlo o nový úřad, ale instituci, která převezme dosavadní regulační kompetence. Úředníků proto podle něj nebude víc, než jich je nyní. Lepší kontrolu monopolů a síťových odvětví navrhuje ve svém programu také ODS.

„Regulační cenový úřad, to je nástroj sociální demokracie, který povede k tomu, aby cena elektrické energie v České republice nebyla vyšší, než je průměr v Evropské unii,“ prohlásil Urban. Pokud nový úřad využije všech svých kompetencí, mohla by podle něj elektřina zlevnit o 20 až 30 procent.

Sociálně demokratický stínový ministr průmyslu citoval informace unijního statistického úřadu Eurostat, podle nichž vzrostla cena elektřiny pro české domácnosti od poloviny roku 2007 do poloviny roku 2009 o 31,1 procenta. Z odpovědnosti za tento nárůst pak obvinil bývalou koaliční vládu vedenou Mirkem Topolánkem.

Události, komentáře o regulaci cen energií (zdroj: ČT24)

Úřad má hlídat ceny elektřiny, plynu, vody i telefonování

Nový regulační úřad by měl hlídat i ceny elektrické energie. Zde by měl nahradit pravomoci dosavadního Energetického regulačního úřadu a Státní energetické inspekce. Dohlížet by měl i na ceny v plynárenství a na ceny ve vodárenství. U cen vodného a stočného by měl nahradit činnost cenového odboru ministerstva financí. Od Českého telekomunikačního úřadu by měl převzít pravomoc kontrolovat ceny telefonních a internetových poplatků. Dohled nad poplatky by měl mít i v bankovnictví.

Sociálním demokratům se také nelíbí vysoké poplatky za telekomunikační služby. Chtějí podpořit vypsání licence na čtvrtého mobilního operátora a takové změny zákonů, které by usnadnily vstup tzv. virtuálních operátorů. Tito operátoři nemají vlastní síť, ale musí se dohodnout na využívání některé z již existujících sítí.

O potřebě obnovit regulaci cen v oborech, jako je energetika, plynárenství, vodárenství, telekomunikace nebo bankovnictví, mluvil už v březnu šéf ČSSD Jiří Paroubek. Ve všech těchto oborech sice určitá státní regulace existuje, ale dostatečně nefunguje, uvedl tehdy. Dodal, že ceny chce ČSSD zmrazit nebo snížit na úroveň srovnatelných zemí EU. Regulační orgány tehdy v reakci tvrdily, že postupují podle platných zákonů. Urban chce svou představu pozítří navrhnout stranickému grémiu.