Máme se bát války plné zbraní, nebo spíše bankovek?

Praha - Současnou světovou obchodní mapu tvoří téměř dvě stě různých států, desítky mezinárodních společenství, různé národy, geografická poloha, politické systémy i historie. Svět si podle různých hledisek můžeme rozkrájet jako dort hned na několik kousků. Mezi nejvíce skloňované ekonomické giganty už tradičně patří Spojené státy, Čína a Rusko. Nyní tak vyvstává otázka, zda mohou vlivné nitky mezinárodního obchodu v budoucnu nahradit válečné zbraně a zda by se svět měl bát nové obchodní války.

Někdy si vůdčí trojice jde po krku, jindy si raději ustoupí z cesty. A tak zatímco americký prezident Barack Obama s ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem k sobě podpisem odzbrojovací smlouvy nakročili o kousek blíž, vztahy mezi Spojenými státy a Čínou jsou naopak stále více napjaté.

„V současné době asi přece jen trošku vztah mezi USA a Čínou a dvěma mocnostmi v ekonomice možná určité otazníky vyvolává. Čína má poměrně slabou měnu, což samozřejmě exportérům z Číny umožňuje svoje výrobky dostávat za hranice. Proti tomu staví USA jinou hru, jinou zbraň. Pokouší se různými restrikcemi, jako jsme to viděli třeba kolem pneumatik, nějakým způsobem omezit kontakt s Čínou,“ přibližuje současnou situaci ve světě peněz Richard Hindls, rektor Vysoké školy ekonomické.

Mocný vzestup Brazílie s Indií

Moc jednotlivých států je nutné odvozovat od velikosti státu a od ekonomické síly i podle Hindlse. Světový obchod má však i další důležité hráče. Na ekonomické mapě je stále více vidět i Brazílie s Indií. Obě země se navíc s Ruskem a Čínou spojily do nové silné čtveřice - takzvané osy BRIC.

Osa BRIC tvoří celkem 22 procent světového hrubého domácího produktu, čtvrtinu rozlohy a téměř polovinu obyvatel planety. Země už mají za sebou i první prezidentský summit. Podle brazilského prezidenta Luly da Silvy hodně zemí upřednostňuje dolar, protože v něm vidí záruky. BRIC ale chce začít mluvit o změně.

Navíc o místo v ekonomické elitě světa dlouhodobě usiluje i Japonsko, zatím však bez úspěchu. „Japonsko sice je zemí, která má velmi silnou ekonomiku, ale je o ní známo, že se velmi potýká s veřejným dluhem, a to dlouhodobě není něco, co by z Japonska mohlo dělat světového favorita,“ vysvětluje Hindls.

Evropa až v pozadí síly, ale ne sfér vlivu

Evropské státy svou silou na velké vůdce sice nestačí, dnešní svět je však protkán obchodními nitkami napříč světadíly, záleží jen na tom, kdo má kde svou sféru vlivu. Čína si pro svou obchodní invazi vybrala Afriku. Jejich obchodní zájmy na tomto kontinentě se od roku 2000 zvýšily až desetinásobně. Zato o Evropu se investoři východu a západu pěkně rozdělili. Evropané se však také stihli přesvědčit, že pod takovou sférou vlivu není někdy k obchodní válce daleko. Uzavření plynových kohoutků z Ruska v loňském roce je toho důkazem.

Bojů je však ve světě obchodu daleko více a na velikosti států při nich mnohdy vůbec nezáleží. Válčí spolu totiž samotná odvětví. „Těch minisoubojů se odehrává poměrně hodně, například vztahy mezi Anglií a Francií třeba v oblasti potravinářského průmyslu. Hospodářská krize ve světě samozřejmě přivedla do určitých potíží i automobilismus,“ dodává Hindls.

Stát jako komplikovaný geoekonomický pojem

„Slovo země je geopoliticky poměrně jasně uchopitelný pojem, ale geoekonomicky velmi komplikovaný. Vždyť ani nevíte, komu ty firmy patří,“ zdůrazňuje rektor VŠE.

Obchodní invazi se nevyhnula ani Česká republika. Nejaktuálnější je bezesporu boj o vítězství v největším tendru energetiky. O dodávku nových jaderných reaktorů pro elektrárnu Temelín usilují Američani, Rusové i Francouzi. Ekonomický vliv zkrátka dokáže změnit obchodní mapu ze dne na den a moc peněz proto není radno podceňovat.

  • Richard Hindls autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1603/160298.jpg
  • Osa BRIC autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1603/160299.jpg
  • Unie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1336/133555.jpg
  • Tendr na Temelín autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1603/160300.jpg