ČSSD Čechům po volbách zařídí nižší ceny elektřiny

Praha – Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek dnes na tiskové konferenci potvrdil, že pokud jeho strana vyjde z voleb s vítězstvím, zavede regulační úřad, který bude dohlížet na to, aby domácnosti platily za služby podobné částky jako srovnatelné země Evropské unie. Důvodem jsou vysoké ceny zásadních služeb. Podle Paroubka zapříčinila neúnosný nárůst nákladů domácností v Česku vláda ODS. V době, kdy byla strana v čele ČR, podle předsedy ČSSD nepodléhali dominantní dodavatelé žádné regulaci.

Ceny služeb v Česku jsou neúměrně vysoké

„Pravicová vláda nechala občany ČR na holičkách a v rukou dodavatelů elektrické energie, vody, plynu, ale taky v rukou bank, které si postavily nesmyslně vysoké bankovní poplatky, podstatně vyšší, než jsou poplatky v zemích, které jsou členy evropské měnové unie,“ uvedl dnes Paroubek. Podle předsedy jsou české telefonní poplatky druhé nejvyšší v Evropě a ceny energií jsou na místě pátém.

Tisková konference ČSSD (zdroj: ČT24)

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

„Politické grémium sociální demokracie proto dnes rozhodlo, že v případě získání důvěry občanů ve volbách, a bude to programově prosazovat, zřídí (ČSSD) jednotný regulační a cenový úřad.“

Změna je proto podle ČSSD nutná. Nový regulační úřad by tak měl převzít pravomoci od Energetického regulačního úřadu a Státní energetické inspekce, a zabývat se tak tvorbou cen energií, marží při výrobě a energetickou burzou. Ministerstvo průmyslu a obchodu by zase mělo řešit regulované složky ceny plynu plynoměry. Úřad bude místo cenového odboru ministerstva financí hlídat ceny vodného a stočného a posvítí si i na ceny telefonních, internetových, ale i bankovních poplatků.