Eurozóna krizi neuniká; snížen rating Španělska

Berlín/New York - Dluhová krize v Evropě dnes pokračovala dalšími otřesy na finančních trzích. Ty navíc podněcovala úterní degradace řeckého a portugalského ratingu. Dnes se trhy na chvíli uklidnily díky zprávám, že finanční pomoc Mezinárodního měnového fondu (MMF) a zemí eura pro Řecko bude proti původním plánům mnohem vyšší. Podle výkonného ředitele fondu Dominiqua Strausse-Kahna dosáhne 120 miliard eur (až tři biliony korun) oproti původním 45 miliardám. Novou nervozitu však přineslo snížení úvěrového ratingu Španělska.

Pomoc pro Athény má být rozvržena na tři roky. Jak uvedl německý ministr hospodářství Rainer Brüderle, mohla by dosáhnout i 135 miliard eur oproti deklarovaným 120 miliardám. Podle původního plánu měli Němci Aténám přispět 8,4 miliardy eur, nyní Brüderle očekává, že na pomoc Řekům budou muset do roku 2012 vynaložit 25 až 30 miliard eur.

Jorgos Papakonstantinu, řecký ministr financí

„Snad pochopí, že teď opravdu není čas na jakékoliv zdržování.“

Šéf MMF však tyto údaje nepotvrdil s tím, že o rozsahu pomoci Řecko se stále ještě jedná. Spolu s prezidentem Evropské centrální banky Jeanem-Claudem Trichetem Strauss-Kahn po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně zdůraznil, že na jednání MMF, ECB a EU v Aténách je nutné rychle dosáhnout dohody. Němečtí politici naznačují, že Bundestag by mohla dostat návrh zákona o německé pomoci Řecku v pondělí a schválit jej do 7. května.

Finanční trhy srazil místo Řecka Pyrenejský poloostrov

Po zprávě o možnosti mnohem vyšší sumy pro Řecko finanční trhy dočasně oživily, zpět je však srazila agentura Standard & Poor´s, která snížila úvěrový rating Španělska o jeden stupeň na úroveň AA. Svůj krok zdůvodnila tím, že Španělsko čeká delší období slabého ekonomického růstu, než se dosud očekávalo.

S&P v úterý srazila rating Portugalska o dva stupně a známku Řecka dokonce o tři stupně do spekulativního pásma. To způsobilo otřesy na globálních finančních trzích, které se obávají státního bankrotu Řecka a finančních problémů dalších zemí jižního křídla eurozóny.

Kurz eura po informaci o rozsahu pomoci Řecku po propadu na roční minimum 1,3114 dolaru vyskočil o 0,6 procenta na 1,3220 USD, zpráva o španělském ratingu jej však srazila zpět na 1,3140 USD. Americké akcie kvůli španělskému ratingu ztratily počáteční zisky poté, co v úterý utrpěly kvůli evropským ratingům nejprudší pokles za téměř tři měsíce. Tokijská burza dnes v reakci na události v Evropě ztratila 2,6 procenta.

Süddeutsche Zeitung: Řekové by chtěli až 150 miliard

Přirážka, kterou investoři vyžadují u desetiletých řeckých vládních dluhopisů k úroku obdobných německých obligací, dnes vzrostla až nad deset procentních bodů, poté však klesla až k šesti bodům. Cena pojištění řeckého dluhu však zůstala nad úrovní Venezuely, donedávna nejrizikovější země ze 70 států sledovaných firmou CMA Datavision.

Dnešní jednání v Berlíně o pomoci Řecku bylo hlavním tématem německých zpravodajských televizí i serverů. Jejich komentáře se zaměřují především na to, že Německo bude muset Řekům poslat mnohem více peněz, než se původně předpokládalo. Podle průzkumů přitom Němci ve velké většině pomoc Aténám odmítají. Brüderlem zmíněná částka 135 miliard eur přitom nemusí být finální. Podle informací deníku Süddeutsche Zeitung Řekové požadují do konce roku 2012 pomoc dokonce ve výši až 150 miliard eur.

Angela Merkelová, německá kancléřka

"Německo pomůže, pokud budou splněny určité podmínky. Musí zajistit dlouhodobou stabilitu Eura, my svou částí přispějeme. Ale není to možné, pokud to neudělá i Řecko."

Dopady zřejmě pocítí i Česko. Ministerstvo financí prozatím odložilo emisi dluhopisů v hodnotě až 2 miliardy eur a vyčkává, jak se situace kolem Řecka i Portugalska bude dál vyvíjet.