Česká spořitelna v prvním čtvrtletí bodovala

Praha – Největší bance v Česku dnes stoupl v prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk o 4,1 procenta na 3,13 miliardy korun. Jde o Českou spořitelnu (ČS), která v České republice vede v počtu klientů. Provozní zisk spořitelny se vyšplhal na 6,64 miliardy korun. Na dobrých výsledcích se podepsal růst zisku z provozních činností, pokles nákladů a nárůst tvorby opravných položek na úvěrová rizika.

Spořitelně se daří díky podpoře klientů

„Pozitivní výsledek můžeme hlásit v první řadě díky důvěře našich klientů, kteří nám svěřují do správy své finance - ať jde o klienty z řad občanů, firmy nebo veřejný a neziskový sektor,“ říká předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny Gernot Mittendorfer.

Příjmy z poplatků a provizí stouply především vlivem vyššího počtu transakcí. Ty vzrostly o 9,3 procenta. „Rostly především úvěrové obchody včetně prodeje doplňkových pojišťovacích služeb, například pojištění schopnosti splácet,“ informovala ČS. Pozitivní vliv měly podle banky také příjmy z platebních a karetních transakcí a pojišťovacích činností, a to díky jejich rostoucímu počtu. Zvýšily se rovněž příjmy z transakcí s cennými papíry především vlivem zotavujícího se trhu podílových fondů.

S oživením ekonomiky se znovu probouzí i české banky. Ty sice krize nezasáhla tolik, jako jejich zahraniční konkurenty, přesto první letošní výsledky očekávaly s napětím.

„ČR je oproti jiným zemím specifická tím, že banky mají výrazně více vkladů než úvěrů. V době finanční krize se výrazně ztížil přístup bank k externímu financování a právě díky vysokému objemu vkladů nejsou na externím financování tolik závislé jako zahraniční banky,“ uvádí analytik Milan Lávička. 

Dařilo se i Erste Bank

V první části roku se dařilo i Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní. Ta zvýšila ve stejném období čistý zisk o deset procent na 255,2 milionu eur (zhruba 6,5 miliardy korun). „Erste Group úspěšně zahájila rok 2010, i díky pozvolnému zlepšování fundamentálních hospodářských ukazatelů ve střední a východní Evropě,“ uvedl předseda představenstva Erste Group Bank AG Andreas Treichl. Pozitivní trend byl podle něj podpořen zhodnocením regionálních měn a nižšími úroky v Rumunsku a v Maďarsku.

Krize se ale Erste Bank nevyhnula. Na posílení svého kapitálu dostala v těžkých časech od rakouské vlády skoro 3 miliardy eur.