Bankovního giganta Goldman Sachs vyšetřuje už i prokura

Washington/New York – Bankovní skupině Goldman Sachs z Wall Street nyní hrozí, že po civilní žalobě, kterou na ni podala americká komise pro cenné papíry (SEC), bude stíhána i trestně. Bankovního giganta totiž podle ekonomického listu The Wall Street Journal začala vyšetřovat americká prokura v New Yorku. Stalo se tak na pokyn burzovní komise. Banka zprávou není překvapena. Kvůli obavám z nebezpečně silné pozice bank navíc protestovaly na Wall Street davy lidí.

Vyšetřování se soustředí na jiný problém, než jakým se začala před dvěma týdny zabývat SEC. „Vzhledem k pozornosti, která se k bance v poslední době upíná, nás zpráva o zahájení vyšetřování nepřekvapuje,“ řekl mluvčí banky. „Budeme plně spolupracovat při každé žádosti o informace,“ dodal.

Ekonomové považují vyšetřování banky Goldman Sachs za zlomovou událost v současném finančním světě. „Hlavním důvodem, proč je to tak sledovaná kauza je to, že americký právní systém funguje na principu precedentu, a  pokud by byla tato kauza jakkoliv rozhodnuta, bude používána při rozhodováních dalších soudních sporů,“ vysvětlil ve Studiu Burza hlavní makléř Patria Direct Roman Koděra. Podotkl ovšem, že prokazování viny i neviny bude nesmírně složité.

„Všemocnost“ bank vyhnala Američany do ulic

Goldman Sachs je nejsilnější investiční bankou světa a vždy měla dobré kontakty v nejvyšších politických kruzích. I to je spolu s obviněním z podvodů trnem v oku běžným Američanům. Goldman Sachs a další velké banky viní z toho, že zavinily finanční krizi a svůj nesouhlas neváhají dát najevo. Včera nespokojení Američané zaplavili Wall Street, kde sídlí velké finanční instituce.

„Banky na Wall Street nejsou pod kontrolou. Způsobily obrovskou katastrofu, kterou cítí každý průměrný Američan,“ zaznívalo z úst demonstrantů. „Dvě procenta populace vlastní skoro všechno v téhle zemi. Je to fašismus, nic jiného,“ zlobil se další z protestujících. Pro omezení práv finančních institucí jsou podle průzkumů dvě třetiny Američanů.

Nálada z Wall Street míří do Kongresu

Zabránit opakování finanční krize by podle prezidenta Baracka Obamy mohla přísnější regulace finančních trhů. Potřebnou reformu však doposud blokovali republikáni, včera ale otočili. Reformě tak už nic nestojí v cestě - projednávat se začne dnes. Obamovi a demokratům přitom stačí jen několik republikánských hlasů, aby reforma prošla Senátem.

Reforma regulace počítá například s tím, že by stát mohl příliš velké banky rozdělit na menší tak, aby v případě pádu neohrozily celou ekonomiku. Počítá se také se zřízením speciálního fondu na krytí ztrát a posílit by se měla práva akcionářů na úkor manažerů silných finančních institucí.