Nová regulace může zvýšit ceny pojištění

Praha - V pojišťovnictví se přiostřila cenová konkurence. Nízké ceny ale nejsou podle generálního ředitele České pojišťovny Ivana Vodičky dlouhodobě udržitelné. Růst by mohly třeba kvůli nové regulaci, která se připravuje v Bruselu. Pojišťovny také trápí rostoucí počet pojistných podvodů. Zhruba čtrnáct procent všech pojistných událostí jsou podvody.

Návrh Evropské komise hodnotí Vodička jako zcela nerealistický. „Pokud bychom dneska postupovali jako sektor pojišťovnictví v duchu současného návrhu EU, tak by v České republice muselo do pojišťovnictví přitéci zhruba 40 až 50 miliard korun,“ dodává Vodička. Česká pojišťovna už dávno nemá monopol, pořád je ale v Česku nejsilnější. Loni vydělala skoro 7,5 miliardy korun, přestože na pojistném vydělala méně. Zisky stoupaly i jiným pojišťovnám.

Ředitel České pojišťovny Ivan Vodička:

„Z roku 2009 pravděpodobně nejlépe vyšly ty pojišťovny, které se dokázaly dobře poprat s otázkou investiční politiky a na druhé straně s otázkou některých negativních jevů, které s sebou nese hospodářská krize nebo hospodářské zpomalení.“

Reportáž Libuše Bautzové (zdroj: ČT24)

Neplatiči pojistného existují, existovali a budou existovat. V loňském roce je ten nový jev, že se někteří lidé dostali do finanční nouze. Odkládají splátky pojistného a někteří potřebují vybrat peníze ze spořicích produktů. „Do moderních produktů vkládáme možnosti, jak lze splátkové kalendáře upravovat a zároveň se snažíme být důslední ve výběru pojistného u smluv, kde nám klienti dluží, “řekl Vodička.

Na druhé straně Vodička vidí i pozitivní příležitosti pro pojišťovny jako pojištění pravidelných plateb pro případ ztráty zaměstnání, nebo zvýšená cenová konkurence u pojištění motorových vozidel, která se u klienta projeví ve snížení ceny.