ODS varuje před vyšším pojistným pro živnostníky

Praha – Zvýšení plateb sociálního pojistného pro živnostníky, o kterém uvažuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), by mohlo vést k zániku až 250 tisíc míst. Státní rozpočet by opatření vyšlo na desítky miliard korun. Tvrdí to analýza, kterou ODS prezentovala na dnešní tiskové konferenci. Plán MPSV údajně počítá s tím, že platby osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) na sociálním pojištění by se mohly v budoucnu vyrovnat s odvody za zaměstnance. Živnostníci by tak odváděli do systému desítky tisíc korun navíc. Současný stav podle MPSV ohrožuje jak příjmy státního rozpočtu, tak důchody OSVČ.

Lídr moravskoslezské kandidátky ODS Pavel Drobil:

„Tento návrh se zaštituje srovnáním plateb u zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, ale ve skutečnosti je nespravedlivý a ekonomicky pomýlený a vedl by k drastickému růstu nezaměstnanosti a nárůstu dluhů o desítky miliard.“

OSVČ vydělávající shodně jako zaměstnanec 25 tisíc korun měsíčně podle analýzy zaplatí na dani, sociálním a zdravotním pojistném 7 018 korun, zatímco zaměstnanec 5 745 korun. Čistý příjem OSVČ tak podle ODS dosahuje 17 983 korun, což je o 1 312 korun méně než u zaměstnance.

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

ČSSD prý již dříve likvidovala živnostníky

ČSSD, která ministra práce Petra Šimerku do vlády nominovala a za návrhem podle ODS stojí, již dříve podle Drobila likvidovala živnostníky daní z dluhů a zbytečnou byrokracií. „Během let 1998 až 2006 také zvýšila vyměřovací základ pro OSVČ o čtyřnásobek, a dosáhla tak úbytku podnikatelů o desítky tisíc ročně,“ prohlásil Drobil. „Materiály v praxi neznamenají, že by MPSV nyní chtělo zvýšit tzv. sociální pojištění. O pracovních návrzích se diskutuje a pro všechny případné změny by bylo nezbytné zajistit širokou politickou shodu,“ uvedla mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Návrh na zvýšení plateb sociálního pojistného je podle ODS mnohem nebezpečnější. OSVČ vydělávající 15 tisíc korun měsíčně nyní odvádějí státu 3 383 korun, pokud by ukončily podnikání, stát by jim na podpoře v nezaměstnanosti a dalších odvodech vyplácel 6 823 korun. „Státní rozpočet to bude stát přes deset tisíc měsíčně, což v objemu 250 tisíc ztracených pracovních míst může pro státní rozpočet znamenat nárůst o desítky miliard korun,“ uzavřel Drobil.

Naopak pro úpravu sazeb se vyjádřil ekonomický expert ČSSD Jan Mládek. „Konkrétní návrhy neznám, ale všichni musejí přispívat do systému stejně. Vyšší odvody tak podpoříme,“ řekl Mládek. Naopak proti úvahám MPSV se kromě ODS postavila i strana TOP 09, nelíbí se ani podnikatelům. Podle březnového průzkumu Hospodářské komory nesouhlasí s návrhem na vyšší platby OSVČ celkem 81 procent firem.