Merkelová podpořila výrobu elektromobilů

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová společně s šéfy německých automobilek a energetických podniků spustila plán podpory elektromobilů. Díky němu by měl do roku 2020 po německých silnicích jezdit milion aut na elektřinu. Zatím jezdí v Německu padesát milionů aut na benzín nebo na naftu. Teď k nim chce německá vláda přidat milion aut s novým elektrickým pohonem.

Podle představitelů německých automobilek má Německo dobrou pozici k tomu, aby získalo vedoucí postavení na trhu s elektromobily. „Aby se tak stalo, musí naši političtí i průmysloví vůdci táhnout za jeden provaz,“ podotkl generální ředitel německé automobilky BMW Norbert Reithofer.

Šéf další automobilky Volkswagenu vyzval vládu k tomu, aby poskytla na rozvoj elektromobilů víc peněz. Kabinet by podle něj měl v zemi zajistit vytvoření sítě dobíjecích stanic pro auta na elektřinu.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Německé ministerstvo dopravy považuje ale řešení otázky dotací za předčasné. Podle ministerstva se elektromobily musí stát natolik populární, aby přilákaly zákazníky sami o sobě. Opoziční strany vidí snahu vlády v této oblasti jako pouhé divadlo.