Ze skleniček McDonald's se usmívá rakovinotvorný Shrek

Los Angeles - Nadnárodní řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's začal stahovat z trhu asi 12 milionů propagačních skleniček s obrázkem Shreka. Barva, kterou výrobce k vymalování postavičky z kresleného filmu použil, obsahuje toxický kov kadmium. Vědci varují, že jde o rakovinotvorný prvek.

Nebezpečné skleničky se daly u McDonald's koupit ve čtyřech variantách, každá stála asi dva dolary (zhruba 42 korun). Firma vyzývá zákazníky, kteří si je koupili, aby je nepoužívali. Kromě rakoviny přispívá kadmium podle vědeckých výzkumů také k řídnutí kostí a problémům s ledvinami.

V případě uvedených sklenic riziko spočívá v dlouhodobém používání, kdy se mohou do těla dostávat sice menší dávky, ale zato vytrvale. McDonald's upozorňuje hlavně na riziko poškození zdraví u dětí, kterým se může kov do těla dostat i při olizování prstů.

Na zdravotně závadné skleničky upozornila americká komise pro bezpečnost spotřebitelských produktů, která skleničky testovala na základě anonymního oznámení. Komise opakovaně poukazuje na to, že by McDonald's i další řetězce rychlého občerstvení měly více kontrolovat své dodavatele a zaručit tak, že se podobně závadné produkty na trh nedostanou.