OP Prostějov ukončí sériovou výrobu

Prostějov - V prostějovském oděvním podniku budou v létě uzavřeny poslední dvě dílny, které jsou navázány na sériovou výrobu. Opatření se dotkne 51 lidí, kteří v sériové výrobě pracují. Jako perspektivní se jeví zachování výroby takzvaných měřenek, tedy šití na míru. O osudu sériové výroby v OP Prostějov, na který soud prohlásil v květnu konkurz, rozhodl insolvenční správce Jaroslav Svoboda. Informuje o tom dnešní Prostějovský deník.

„V současné době oděvní podnik disponuje vlastní kapacitou pouze na výrobu měřenek a vzorků. Vzhledem k tomu, že výroba vzorků se vztahuje k sériové výrobě a náklady na jejich výrobu jsou příliš vysoké, dojde 31. července k uzavření dvou dílen,“ napsal Svoboda v dopise největšímu věřiteli OP, České spořitelně.

Za koncem sériové výroby vidí insolvenční správce především celosvětový trend přesunu konfekční výroby do zemí s levnou pracovní silou. „Nejvýznamnějšími oblastmi v tomto smyslu jsou Čína, Indie a severní Afrika,“ konstatoval Svoboda.

Stále však existuje šance, že se v podniku podaří zachránit výrobu obleků na míru, tzv. měřenek. V záležitosti zachování této výroby panuje v tuto chvíli mezi rozhádanými věřiteli shoda. Oděvní podnik prohloubil od ledna do dne prohlášení konkurzu ztrátu na 211,2 milionu korun. Jen za duben realizoval ztrátu 94,4 milionu korun.

Konkurz oděvního podniku, který svým věřitelům dluží asi 1,6 miliardy korun, provází podle některých médií pověst podivné akce. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová si nechala zpracovat jeho souhrnnou analýzu. Ze zprávy, kterou předložila vládě, však vyplynulo, že řízení není v rozporu se zákonem.