V Monte Carlu probíhá soutěž o světového podnikatele roku

Monte Carlo - Do Monte Carla se tento týden sjela podnikatelská elita z celého světa. O víkendu se tu nejúspěšnější byznysmeni utkají o titul nejlepšího podnikatele roku. Českou republiku zastupuje Eduard Kučera. Spektrum podnikatelů, kteří přijeli do Monaka, je široké – od lidí podnikajících ve zdravotnictví, biotechnologiích, po ty, kteří se věnují oblasti maloobchodu či potravinářství. Hodnotit se bude především růst meziročních tržeb a úspěch na zahraničních trzích. Vítěze vyhlásí porota v sobotu večer.

Odborníci by ještě před dvaceti lety za vítěznou oblast považovali informatiku, teď se to ale prý odhadnout nedá. Důležitý je podle nich především nápad a umění ho prodat. Například Američané zde mají zástupce, který vydělává na prodeji počítačových programů s výukou cizích jazyků. Chile zde má podnikatele, který postavil největší bazén světa.

O vítězi titulu Světový podnikatel roku 2010 rozhodne nezávislá porota složená především z vítězů předchozích ročníků a kritérií pro jeho zvolení je celá řada. Jde o růst meziročních držeb, úspěch na zahraničních trzích. Ve hře je i charita.

Antivirový program Avast využívá asi 100 milionů lidí

Český zástupce Eduard Kučera a jeho partner Pavel Baudiš začali podnikat v roce 1991, kdy začali samostatně vyvíjet a distribuovat antivirový program. Dnes má jejich firma asi sto zaměstnanců a jejich program využívá kolem 100 milionů uživatelů po celém světě.