Řeckou demonstraci proti úsporám oslabil déšť

Atény – V Aténách se opět sešlo na dva tisíce lidí, kteří chtěli vyjádřit nesouhlas s vládním plánem na reformu penzí a další úsporná opatření, jež mají dostat jihoevropskou zemi z dluhové krize. Odhodlání demonstrantů ovšem oslabil déšť, na protestní pochod k budově parlamentu se jich nakonec vydalo jen asi pět set. Řekové nicméně chtějí ostře dávat najevo nespokojenost s úsporami i nadále. V průběhu června mají dvakrát stávkovat dokonce pracovníci v cestovním ruchu, který patří k tahounům řecké ekonomiky.

„Jsme odhodláni pokračovat a eskalovat naši odpověď,“ prohlásil Stathis Anestis, předák odborové organizace GSEE. Odbory požadují, aby vláda ustoupila od úsporných opatření v systému sociálního zabezpečení, ke kterým ji vede hluboký státní dluh a hrozba bankrotu. Jsou rovněž proti penzijní reformě, která zvyšuje minimální věk pro předčasný odchod do důchodu na 60 let a snižuje penze.

Proti těmto reformám se v zemi konalo již několik demonstrací a protestů. Během demonstrace přesně před měsícem, 5. května, radikálové podpálili banku a v ní se udusili tři lidé. V Aténách a Soluni protestovalo o dva týdny později na 20 tisíc Řeků. Od února ochromily zemi již čtyři generální stávky.

Stávkovat budou i pracovníci v turismu

I když hoteliéři neustále zdůrazňují, že opakující se stávky odrazují od cest do Řecka tisíce turistů, i pracovníci v cestovním ruchu chtějí vyjít do ulic. Stávky plánují na 16. a 30. června, přičemž ta druhá má být 24hodinová. „Uvědomujeme si složitou situaci naší země a příspěvek turismu k ekonomice. Ale znamená to, že pracovníci nemají práva? Nechceme se zničit, nemáme jinou alternativu,“ prohlásil šéf federace zaměstnanců v turismu a cateringu Leonidas Karathanassis.

Cestovní ruch generuje zhruba 18 procent řeckého hrubého domácího produktu. Po 5. květnu, kdy při demonstraci zahynuli tři lidé, zrušili zahraniční turisté na 30 tisíc rezervací v řeckých hotelech. Sami hoteliéři odhadují, že jejich příjmy letos klesnou kvůli nižšímu zájmu turistů o 15 procent.