Inflace se zahryzla hlouběji do peněženek Čechů

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 1,2 procenta z dubnových 1,1 procenta. Meziměsíčně inflace vzrostla o 0,1 procenta. Hlavním faktorem zvýšení cenové hladiny byly spotřební daně. Nejvíce si tedy připlatili řidiči na pumpách. Nafta byla v květnu nejdražší od září roku 2008, benzin dokonce od července téhož roku. Podražil však i alkohol nebo tabák. Proti jejich vlivu působily potraviny, které byly oproti loňsku k dostání levněji. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

V meziročním srovnání mělo vliv na zvýšení inflace zejména zdražení bydlení a dopravy. V bydlení vzrostlo čisté nájemné o 9,9 procenta, přičemž regulované nájemné se zvýšilo o 18,1 procenta, naproti tomu tržní kleslo o 0,2 procenta. Pohonné hmoty pak podražily o 20,5 procenta. „Vývoj na trzích naznačuje, že ty ceny ropy by se měly nadále zvyšovat, zřejmě se to promítne i do dalšího vývoje cen pohonných hmot,“ říká analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Výrazněji než v dubnu zdražovaly tabákové výrobky.

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer

„Pokud se podíváme na vývoj koruny, tak ta rovněž působí spíše proinflačně, ale celkově bych nečekal nějak dramatický nárůst inflace.“

Inflace mírně roste (zdroj: ČT24)

Naopak ke snižování cenové hladiny přispěly ceny potravin a nealkoholických nápojů. Téměř o 20 procent v porovnání s loňským rokem zlevnilo pečivo a mouka. Klesaly také ceny vepřového masa a cukru. Inflaci přibrzdily též energie, zemní plyn oproti loňsku zlevnil o 6,5 procenta, elektřina o 6 procent.

Inflace v dalších měsících poroste

Inflace bude ukusovat z platů Čechů i v následujících měsících. „Očekáváme postupný nárůst míry inflace nad dvouprocentní inflační cíl České národní banky. Bude to však spíše v důsledku srovnávání se s cenovou úrovní minulého roku než cenovými skoky,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Stejný vývoj očekává také analytik společnosti Fio Josef Novotný. „Následně počítáme s mírným poklesem inflace pod tuto hranici,“ dodal.

Ani dvouprocentní inflace by však neměla mít podle ekonomů žádný negativní vliv na domácí hospodářství. Horší je ale nechuť Čechů nakupovat. Obávají se dalšího vývoje, a tak zatím svoje výdaje radši omezují.