Klaus dal novele zákona o daních z příjmu své ano

Praha – Novela zákona o daních z příjmů už má i podpis prezidenta Václava Klause. Novela zdaňuje výnosy ze státních dluhopisů pro občany sazbou 15 procent. Důvodem je snaha snížit výhody státních dluhopisů, především potom jejich vyšší zúročení, a zamezit tak nerovnostem na finančním trhu. Ministr financí Eduard Janota však již dříve označil schválenou patnáctiprocentní sazbu za velmi nízkou. Zákon rovněž zřizuje Generální finanční ředitelství a soustavu územních finančních orgánů.

Dluhopisy budou k mání přímo u státu

Původně měl stát prodávat dluhopisy prostřednictvím bank. Novela však uvádí, že to bude přímo ministerstvo financí nebo jím zřízená společnost. Lidé budou moci s obligacemi volně obchodovat. Kupovat je budou přímo od státu, který jejich prodejem chce získat víc peněz na financování státního rozpočtu.

Změna také nastane ve zdaňování bytové výstavby daní z přidané hodnoty. Opravy, rekonstrukce a modernizace staveb pro bydlení budou i po roce 2011 spadat do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Od letošního ledna tak daň dosahuje deseti procent. Do snížené sazby DPH spadá výstavba takzvaného sociálního bydlení. V této kategorii jsou rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na ostatní byty a domy se vztahuje dvacetiprocentní sazba DPH.