Bulharsko bude vysvětlovat Bruselu, proč náhle upravilo rozpočet

Brusel - Bulharsko musí vysvětlit Evropské komisi, proč země náhle zvýšila odhad letošního rozpočtového deficitu. Žádost komise poukázala na obavy z toho, jak důvěryhodné jsou oficiální bulharské statistiky. Statistický úřad unie Eurostat posílá do Bulharska misi, která adekvátnost záznamů o veřejných financích prověří. Unijní krok bulharské ministerstvo financí přivítalo a věří, že auditoři unie v bulharských statistických výkazech nenajdou nic znepokojujícího.

Za citlivé téma platí kvalita statistik v Evropské unii poté, co se loni zjistilo, že Řecko roky předkládalo podstrčená čísla. Nyní země prochází krizí kvůli splácení dluhopisů a tyto potíže mají i některé další členské státy eurozóny. Obavy komise o kvalitu bulharských výkazů navíc zvýšily náklady na pojištění jeho dluhopisů pro případ restrukturalizace nebo nesplácení na 11měsíční maximum.

V dubnu muselo Bulharsko odložit plány se zavedením eura, protože se ukázal zatajený rozpočtový deficit za minulý rok. Způsobily ho desítky nezaúčtovaných státních zakázek, které ovšem podepsala ještě předchozí vláda.

Následně Bulharsko oznámilo, že pro letošní rok zvýší cíl rozpočtového deficitu na 3,8 procenta hrubého domácího produktu, když předchozí plán uváděl deficit nulový. Vláda se přitom odvolala na pokračující hospodářskou recesi, která pro ni znamenala snížení příjmů.

Euro
Zdroj: ČT24