Úroky v eurozóně zůstávají na rekordním minimu

Frankfurt nad Mohanem – Evropská centrální banka dnes nechala svou základní úrokovou na úrovni rovného jednoho procenta. Úroky v eurozóně tak zůstávají na svém rekordním minimu už třináctý měsíc v řadě. Analytici se změnou sazeb příliš nepočítali s ohledem na pokračující dluhovou krizi v eurozóně.

Dluhová krize nejenom že drží na minimu úroky, ECB kvůli ní začátkem května přistoupila na nakupování státních dluhopisů na trhu, které dlouho odmítala. Zatím banka nakoupila dluhopisy za 40,5 miliardy eur, pořád ale nenaznačila, jakou sumu je ochotna na jejich podporu věnovat, ani jak dlouho by celá akce měla trvat. Šéf německé centrální banky Alex Weber tyto nákupy otevřeně kritizoval. Objevila se také obvinění, že ECB v čele s Francouzem Jean-Claudem Trichetem nakupuje hlavně řecké dluhopisy, protože francouzské banky jich mají ve svých bilancích nejvíce.

Jean-Claude Trichet, šéf ECB:

„Výše úrokových sazeb v Evropě je adekvátní současné ekonomické situaci. Nadále očekáváme jen mírný růst cen. Zatímco globální inflační tlaky mohou přetrvávat, domácí tlak na ceny zůstane nízký.“

„Toto zasedání bude pro ECB první příležitostí pro to, aby náležitě informovala o svém programu nakupování dluhopisů,“ řekl ekonom Nomury Laurent Bilke. Podle něj je nyní kritická chvíle, protože rizikové přirážky u úroků dluhopisů ohrožených zemí, zejména Španělska, opět rostou k blízkosti maxim.

Rychlejší inflace a růst HDP

ECB dnes také představila svou prognózu pro vývoj inflace. Ta by měla kvůli slabšímu kurzu eura a dražším komoditám v příštích měsících růst. V průměru by se letos měla inflace pohybovat mezi 1,4 a 1,6 procenta, příští rok pak od jednoho do 2,2 procenta.

Růst ekonomiky eurozóny přitom bude podle ECB v nadcházejících čtvrtletích nepřesvědčivý. „Reálný růst hrubého domácího produktu se v roce 2010 bude pohybovat v pásmu 0,7 až 1,3 procenta, v roce 2011 pak v pásmu 0,2 až 2,2 procenta. Ve srovnání s prognózou ECB z března 2010 jsme pásmo u růstu reálného HDP na letošní rok posunuli mírně vzhůru v důsledku pozitivních dopadů silnější aktivity ve světě v krátkodobém horizontu. Pásmo na rok 2011 jsme posunuli naopak mírně dolů, což odráží hlavně výhled vývoje domácí poptávky,“ uvedl Trichet.