Kalousek: Dluh po libereckém MS v lyžování by neměli hradit daňoví poplatníci

Praha/Liberec – Místopředseda TOP 09 a možný budoucí ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že by vláda neměla platit více než stomilionový dluh po loňském mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. „Nevidím důvod, proč by měl dluh platit stát,“ řekl Kalousek serveru Týden.cz. Současná vláda sice tvrdí, že dluh neuhradí, Týden však uvádí, že reálná šance, že tak učiní, existuje. Prezidentka mistrovství Kateřina Neumannová svou vinu na dluzích nikdy nepřipustila. Dluhy se nyní pohybují okolo 116 milionů korun.

Neumannová se dluhu zříká

Dluh podle informací serveru Týden.cz v současnosti dosahuje 106 milionů korun plus deset milionů za „kontroverzní“ položky, které nejsou pevnými body dluhu. I tak to v komplexu znamená, že aktuálně liberecký šampionát dluží věřitelům 116 milionů. Pokud tedy problém s dluhem nevyřeší ještě úřednická vláda Jana Fischera, tak nová koalice pravděpodobně organizačnímu výboru mistrovství a jeho prezidentce Kateřině Neumannové nepomůže. Neumannová ovšem svou vinu na dluzích nikdy nepřipustila. Pokud dluh zaplacen nebude, liberecký šampionát zkrachuje.

Nově vznikající pravicová koalice prý na jednáních kauzu Liberec vůbec neprobírala. „Já bych, upřímně řečeno, nepokládal za vhodné, aby součástí koaličních dohod byl Liberec. Nikdo to zatím nevznesl,“ řekl Kalousek. „Nevím, kdo bude jaký ministr. Jako poslanec říkám, že nevidím jediný racionální důvod, proč by to za sdružení měl platit. Možná nás takových bude víc,“ dodal místopředseda, který od začátku patří mezi nejtvrdší kritiky mistrovství.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Z hlediska státu se necítím nijak zavázán. Ty dluhy udělalo občanské sdružení. Nevidím jediný důvod, proč by za nepodařenou organizaci libereckého šampionátu měl platit daňový poplatník.“

Dluh možná uhradí současná vláda

Stále ale ještě existuje varianta, že dluh zaplatí vláda současná. Může jej odklepnout na jednom ze svých posledních zasedání. I když se současní vládní činitelé dušují, že v žádném případě dluh neuhradí, realita je však podle serveru trochu jiná.

Na mistrovství světa přidaly veřejné zdroje více než dvě miliardy korun. Ze státního rozpočtu pomohlo mistrovství 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce potom 400 milionů a Liberecký kraj přidal asi 165 milionů. Náklady na vlastní organizaci mistrovství světa přesáhly půl miliardy a zodpovídala za ně právě Neumannová. Příjmy pořadatelů však na pokrytí nákladů nestačily, což vedlo k současným dluhům.