Mechanici koncernu Boeing se bouří

St. Louis – Pár dní poté, co skončila stávka v kalifornském závodě, hrozí koncernu stávka další. Odborový svaz mechaniků ze St. Louis zamítl návrh nové kolektivní smlouvy, která měla nahradit tu dosavadní. Ta totiž vypršela v neděli. Svaz International Association of Machinists and Aerospace Workers proto v noci na dnešek oznámil na internetu možnost stávky. Ta by začala 23. června. Zaměstnancům se například nelíbí, že by se více měli podílet na systému zdravotní péče.

Boeingu hrozí stávka od 23. června

Svaz tedy společnost vyzve, aby se s odboráři vrátila k vyjednávacímu stolu. Pokud obě strany nenaleznou společnou řeč, stávka se uskuteční a začne 23. června. Návrh kolektivní smlouvy zamítly tři čtvrtiny členů svazu, stejný poměr odborářů hlasoval i pro stávku. Boeing na další čtyři a půl roku navrhnul jednorázovou platbu 5 000 dolarů a tříprocentní zvýšení mezd v dalších letech. Návrh ale po zaměstnancích také požaduje, aby více přispívali na systém zdravotní péče.

Současný kontrakt se vztahuje na dva a půl tisíce zaměstnanců koncernu, z nichž většina pracuje v St. Louis, ale i v dalších lokalitách. Vyrábějí stíhačky FA-18 Super Hornet, bitevní letoun EA-18G Growler, stíhačky F-15 Strike Eagle a komponenty pro nákladní letoun C-17, který se montuje v kalifornském Long Beach, kde se dělníci ve čtvrtek vrátili do práce. Členové odborů tam odhlasovali novou pětiletou smlouvu. S vyjednáváním však musel pomoci federální zprostředkovatel.