Vláda zamíchala s platy zaměstnanců veřejného sektoru

Praha – Kabinet premiéra Jana Fischera dnes schválil změny v zařazení pracovníků veřejného sektoru do platových tříd. Tisícům lidí se tak mohou od října změnit platy. Některé profese by si mohly mírně pohoršit, jiné si naopak polepší. Změny se dotknou jak civilních zaměstnanců veřejného sektoru, tak některých vojenských pracovníků.

„První nařízení se týkalo civilní části a dává do pořádku výkony, kterým se věnují lidé ve veřejných službách, zreálňuje ty práce, dělá v české veřejné a státní správě přece jenom větší pořádek,“ vysvětlil premiér Jan Fischer. Například u sanitářů se rozšíří platové třídy o jednu, ze druhé až čtvrté na druhou až pátou. Podobně u zdravotnických záchranářů zmizí u rozmezí platových tříd to nejnižší. Místo osmé až jedenácté budou brát plat podle mzdových tarifů v deváté až jedenácté.

Změny ale pocítí také lidé, kteří se budou na úřadech nebo ve veřejných institucích ucházet o pozici finančního referenta. Nově budou muset počítat s tím, že jim bude nabídnut platový tarif v rozmezí sedmé až dvanácté třídy místo současných osmé až dvanácté. „Dnešní nařízení vlády završuje asi tříletou a poměrně nejednoduchou a kontroverzní práci na tomto katalogu,“ zdůraznil Fischer.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Druhé nařízení si posvítí na vojenské profese

Nově se také v katalogu prací ve veřejných službách a správě objeví pracovní místa kaplanů a vychovatelů ve vězeňské službě. Zmizí naopak pracovníci pro vzdělávání a certifikaci v oblasti bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Z katalogu prací se podle navržených změn také vyčlení ta část, kterou se stanovilo zařazení prací vykonávaných vojáky z povolání.

Změny reagují na odlišný způsob provádění některých prací. „Navržené změny souvisejí se zvyšováním kvalifikační náročnosti prací, například u zdravotnických pracovníků,“ uvedla Štěpánka Filipová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí, které nový katalog připravilo. Nepočítá se přitom s potřebou dodatečného navýšení prostředků na platy, případné úpravy zařazení do platových tříd se budou realizovat v rámci prostředků na platy, které už byly na tento rok přislíbeny.