Francii čeká horké léto, na stole je reforma důchodů

Paříž – Francii čeká horké léto. Prezident Nicolas Sarkozy se totiž rozhodl, že za každou cenu prosadí důchodovou reformu. Francouzská vláda má zveřejnit plánované změny dnes večer. Většina lidí se už ale začíná bouřit. Francouzi nechtějí do penze odcházet později ani zvyšovat odvody z vysokých příjmů a finančních zisků. Odbory už naplánovaly první velkou stávku. Ta se má konat 24. června. Úplná shoda nepanuje ani na straně vlády.

Návrh vlády například mluví o uvalení daní na ty, kteří vydělávají více než 11 tisíc eur měsíčně. Nejzásadnější je ale podle Sarkozyho i Francouzů zvyšování věku odchodu do důchodu. Lidé jsou totiž zvyklí odcházet do penze okolo šedesátky. Vláda by teď chtěla tuto hranici posunout o dva až tři roky. Francouzi se totiž dožívají nejvyššího věku. Průměrný obyvatel Francie si života užívá do 80 a důchod tedy pobírá zhruba dvacet let.

Sarkozy chce reformu prosadit stůj co stůj

Telefonát publicisty Jana Šmída (zdroj: ČT24)

Jde ale o zcela nezbytný krok. Pokud se totiž francouzský důchodový systém reformy nedočká, země bude v roce 2020 trpět schodkem 45 miliard eur a za dvacet let už to bude miliard sedmdesát. Nicolas Sarkozy to ale lehké mít nebude. Ani vláda totiž není v postupu jednotná. Na druhou stranu například premiér François Fillon prosazuje odchod do důchodu až v 63 letech.

Vládě ale jednoznačně nahrávají do karet rozepře na straně odborů. Jedna z několika odborových ústředen totiž na dnešek nahlásila stávku a demonstraci, to se ale nelíbí zbytku odborářů. Hlavní stávka je totiž naplánovaná až na 24. června. Navíc si přes nátlak odborů řada Francouzů situaci uvědomuje a obává se, že už brzy nebude z čeho důchody vyplácet. Francii každopádně čeká několik horkých týdnů. Prezident Sarkozy chce ale i přes svou klesající popularitu reformu prosadit stůj co stůj.