Na bezpečnostní prohlídku míří přes 50 tisíc slovenských vozů Kia

Žilina - Automobilka Kia svolává k preventivní bezpečnostní prohlídce hlavního brzdového válce část modelů cee'd vyrobených na Slovensku. V západní a východní Evropě by mělo jít na kontrolu asi 56 tisíc aut vyrobených od 1. dubna 2008 do 30. března 2009, z toho opravu jich bude potřebovat možná až 35 tisíc. V České republice Kia o záměru informovala už v pondělí. Ke kontrole tu bude zřejmě nutné svolat přes tisíc vozidel.

„Někteří majitelé oznámili zhoršení výkonu brzd vozidla. Možnou příčinu problému jsme identifikovali v hlavním brzdovém válci. V souvislosti s tímto problémem nebyly nahlášeny žádné nehody ani zranění,“ informoval podnik Kia Motors Sales Slovensko.

K prohlídce by se měli dostavit majitelé aut vybavených systémem ESP, což je elektronický stabilizační program. Servis mají navštívit automobily v pětidveřové, třídveřové i kombi verzi modelu cee'd. Kontrola prý nebude trvat déle než čtvrt hodiny, případná výměna hlavního brzdového válce zabere maximálně 35 minut. Za prohlídku ani případnou opravu majitelé aut nic platit nebudou.

„Společnost Kia Motors už začala kontaktovat všechny majitele, kterých se to týká, aby se objednali k preventivní bezpečnostní prohlídce. Model Kia cee'd byl navržen a vyroben výhradně pro evropský trh,“ uvedli dále zástupci podniku. V továrně u Žiliny se vyrábějí i sportovně-užitkové vozy Kia Sportage a Hyundai ix35.

Kia není jedinou automobilkou, která v poslední době musela svolat své vozy ke kontrole. Kvůli problémům s bezpečností svolala po celém světě do servisů přes osm milionů vozů i světová jednička v automobilovém průmyslu japonská Toyota. Asi 1,5 milionu aut svolává také největší americký výrobce General Motors, stojí za tím vadné ostřikovače.