Ne vinětám, ano dostavbě Temelína, shodli se vyjednavači trojkoalice

Praha – Dostavba Temelína, odklad zavedení elektronických dálničních vinět pro osobní automobily, uvolnění pravidel práce na dohodu a nestanovení termínu přijetí eura. Na základních bodech rodící se středopravicové vlády se dnes shodli ekonomičtí experti ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Budoucí trojkoaliční kabinet také zřejmě zavede vracení daně z přidané hodnoty odvedené z nesplacených faktur.

Živnostníci nyní musejí odvádět DPH i za faktury, které dlouhodobě nejsou proplaceny. Podle Viktora Paggia, vyjednavače a zvoleného poslance za VV, to nelze změnit s ohledem na pravidla Evropské unie, experti proto našli řešení v následném vracení již zaplacené daně. „Myslím, že se jim to bude líbit,“ uvedl na adresu podnikatelů poslanec. Nová vláda se prý bude zároveň snažit v EU prosadit pravidlo, podle kterého by se daň za nesplacené faktury neodváděla vůbec.

V otázce splácení faktur má jít soukromému sektoru příkladem stát. Vláda se pokusí prosadit zákonnou změnu, podle které budou muset stát a samospráva splácet faktury do 30 dnů.  Včasné neplacení faktur státem se dnes šíří do celé ekonomiky," uvedl Paggio. Dnes nejsou pro splatnost faktur státem závazná pravidla. Výjimkou zůstane jen proplácení evropských fondů.

Vstup Michala Schustera (zdroj: ČT24)

Živnostníkům má také pomoci dokončení projektu jednotného inkasního a kontrolního místa pro daně a odvody. Sníží se tím prý administrativní zatížení podnikatelů. Podnikatelé by také nemuseli v případě ukončení živnosti odvádět daň z příjmu z faktur, které jsou více než čtyři roky po splatnosti.

V pracovním právu zřejmě středopravicová vláda rozšíří možnost práce na dohodu ze současných 150 hodin na 300 hodin ročně. V energetice se kromě dostavby Temelína experti shodli na podpoře dostavby plynovodu Nabucco.

V dopravě bude chtít nová vláda zachovat úroveň investic do výstavby na necelých sto miliardách ročně, pomoci mají projekty partnerství soukromého a veřejného sektoru (PPP), elektronické viněty pro osobní auta se odloží.