Klaus jmenoval guvernérem ČNB Miroslava Singera

Praha – Novým guvernérem České národní banky bude od 1. července dosavadní viceguvernér Miroslav Singer. Na Pražském hradě ho dnes do funkce jmenoval prezident Václav Klaus. V čele centrální banky Singer vystřídá Zdeňka Tůmu, který v polovině dubna oznámil svou rezignaci.

„Jsem přesvědčen, že Česká národní banka se dostává do těch nejlepších rukou,“ uvedl Klaus a poukázal na to, že ČNB má před sebou řadu náročných úkolů, aby se vyrovnala se současnou ekonomickou krizí.

„Mandát guvernéra přijímám s vědomím, že ještě neutichly turbulence a otřesy finančních trhů. Chystají se dramatické, naší zemi ne vždy nutně prospěšné změny architektury finančního trhu v Evropě i ve světě a já jsem odhodlán ze všech sil usilovat o to, aby i během mého působení na pozici guvernéra byla ČNB schopna naplňovat roli garanta pevnosti českého finančního systému a především stability hodnoty úspor českých občanů,“ uvedl Singer po svém jmenování.

Singer byl jedním z dvou kandidátů, o nichž se v souvislosti s uvolněnou pozicí guvernéra ČNB nejčastěji mluvilo. Zmiňováno pro tuto pozici bylo ještě jméno dalšího viceguvernéra Mojmíra Hampla. Sám prezident ale do poslední chvíle neprozradil, koho skutečně do funkce jmenuje.

Viceguvernérem a členem bankovní rady České národní banky se stal Singer v roce 2005. Předtím působil v soukromém sektoru, především jako ředitel ředitel skupiny služeb podnikům společnosti PricewaterhouseCoopers.

V dosavadní historii ČNB bude v pořadí třetím guvernérem. Před ním tento post zastávali Josef Tošovský (1993 až 2000) a Zdeněk Tůma (2000 až 2010). Ten měl původně ve funkci skončit po uplynutí svého druhého šestiletého mandátu 12. února 2011. V dubnu ale překvapivě oznámil svoji rezignaci k letošnímu 30. červnu. Jako hlavní důvod uvedl snahu zamezit spekulacím se jmenováním nového guvernéra, které by mohly negativně ovlivnit bankovní radu ČNB.

Miroslav Singer

se narodil 14. května 1968 v Praze. V roce 1991 absolvoval Vysokou školu ekonomickou, obor matematické metody v ekonomii, a v roce 1995 doktorandské studium na Pittsburské univerzitě.

Od roku 1993 pracoval Singer jako výzkumník a přednášející, později jako zástupce ředitele pro výzkum v Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR a v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK (CERGE-EI). Od roku 1995 byl hlavním ekonomem Expandia Finance, v letech 1998 až 1999 zastával funkci ředitele Investiční společnosti Expandia a v období 2000 až 2001 byl ředitelem holdingu Expandia. Od roku 2001 působil jako ředitel skupiny služeb podnikům společnosti PricewaterhouseCoopers ČR. V únoru 2005 se pak stal členem bankovní rady ČNB a zároveň i jejím viceguvernérem.

Přednáší kurz informační ekonomie na Vysoké škole ekonomické v Praze, v minulosti přednášel i v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK. Publikoval řadu článků v denním i odborném tisku. Od dubna 2003 je Singer předsedou správní rady Nadace CERGE-EI. Byl členem dozorčí rady či představenstva společností Česká pojišťovna, Expandia Finance, Expandia Banka, Expandia Holding a Chemofond a firem Jitona, Vigona a Vlnap.

Prezident Václav Klaus jmenoval Miroslava Singera guvernérem České národní banky
Zdroj: ČT24/ČTK