Zuří plynová válka, Bělorusko zavřelo Evropě kohouty

Minsk/Moskva - Bělorusko přerušilo tranzit ruského zemního plynu dál do Evropy a obnoví je, až mu ruský vývozce plynu, společnost Gazprom, zaplatí dluh za tranzit. O pozastavení tranzitu dnes informoval běloruský prezident Alexandr Lukašenko a zároveň prohlásil, že obě země se ocitly uprostřed „plynové války“. Přerušení dodávek přes Bělorusko se podle Evropské komise může dotknout jen Litvy, Polska a Německa. Česka se podle skupiny RWE přerušení dodávek nedotkne.

Ruský plynárenský gigant Gazprom, patřící do rukou státu, přitom dnes ráno rozšířil omezení dodávek zemního plynu Bělorusku na 30 procent, a to po pondělním snížení o 15 procent. Další snížení dodávek plynu oznámil ráno státní televizi Vesti-24 šéf Gazpromu Alexej Miller. Rusko začalo svému sousedu krátit dodávky, protože Minsk dluží Gazpromu za plyn 192 milionů dolarů (zhruba čtyři miliardy dolarů).

Běloruské ministerstvo energetiky už v pondělním dopise Evropskou komisi upozornilo, že při snížení dodávek o více než 15 procent by mohly nastat výpadky v tranzitních dodávkách. „Jestliže zítra nedojde z běloruské strany k reálným krokům, lze očekávat, že přijde další snížení,“ uvedl Kuprijanov.

Spor mezi Běloruskem a Ruskem může zasáhnout nejvýše 6,25 procenta evropské spotřeby plynu, uvedla mluvčí Evropské komise Marlene Holznerová: „Litva, Německo a Polsko jsou jedinými třemi zeměmi, jichž by se to mohlo dotknout.“

Rusku přispěchala na pomoc s tranzitem Ukrajina

Pokud Minsk nezaplatí, Gazprom hrozí snížením dodávek až o 85 procent. Bělorusko slibuje, že spor s Gazpromem nebude přenášet na další odběratele a zajistí plný tranzit na západ. Gazprom většinu plynu do Evropy posílá přes Ukrajinu, a dopady na další odběratele by tak neměly být významné. Gazprom už dříve uvedl, že v nejhorším případě by využil svých volných kapacit a plyn do těchto zemí by dodával právě přes Ukrajinu, ovšem šlo by o delší trasu.

Ukrajina již pomoc Gazpromu s tranzitem plynu do Evropy nabídla. Zde mohou plynovody nyní přepravit navíc 15 až 30 miliard krychlových metrů plynu v přepočtu na rok. „Pokud to bude nutné, bude ukrajinský systém přepravy plynu plnit přednostně dohody o dodávkách do Evropy,“ prohlásil dnes ukrajinský premiér Mykola Azarov.

Také Gazprom dlužil Bělorusku, tentokrát za tranzit

K dluhu vůči Gazpromu se Bělorusko přihlásilo v pondělí. Kyjev ale sdělil, že je připraven jej vyrovnat do dvou týdnů. Gazprom krátce předtím přiznal vůči Bělorusku dluh za tranzit ve zhruba stejné částce, jako je dluh Běloruska vůči Gazpromu. Dodal však, že vina za vznik problémů s neplacením závazků leží na straně Běloruska, protože Minsk údajně fakticky zablokoval platby od Gazpromu.

Na evropské spotřebě se ruský plyn v Evropě podílí zhruba čtvrtinou. Čtyři pětiny ruských dodávek směřují přes Ukrajinu a zbytek přes Bělorusko. Spory Moskvy s oběma tranzitními státy vedly opakovaně k výpadkům ruských dodávek plynu a ropy do zemí střední a západní Evropy.

Česka se omezení dodávek z Běloruska nedotkne

„Omezení ruských dodávek zemního plynu do Běloruska se žádným způsobem nedotkne zásobování České republiky. Ruský zemní plyn do ČR proudí jinou tranzitní trasou přes Ukrajinu a Slovensko,“ uvedl mluvčí skupiny RWE v Česku Martin Chalupský. Vzhledem k nízké letní spotřebě a naplněným podzemním zásobníkům podle něj RWE plně garantuje dodávky zemního plynu pro své zákazníky v Česku.

Bělorusko dostává od Ruska plyn za mnohem nižší cenu než ostatní odběratelé a zdráhá se přistoupit na letošní zvýšené ceny. Placení starých cen místo těch, které Gazprom určuje Minsku na každé čtvrtletí, je také příčinou běloruského dluhu.