Peníze na záchranu bank se prý Američanům vrátí

Washington - Americkým daňovým poplatníkům se zřejmě vrátí všechny peníze, které vláda použila na záchranu bank po finanční krizi. Uvedl to americký ministr financí Timothy Geithner. Program pomoci americkému finančnímu sektoru fungoval od konce roku 2008, teď ho ale vláda chce postupně ukončit.

Geithner řekl, že banky už vrátily asi 75 procent finančních prostředků, které během finanční krize čerpaly ve formě úvěru. Peníze, které vláda do zachraňovaných bank vložila, podle něj přinesly daňovým poplatníkům zhruba 24 miliard dolarů.

Některé záchranné akce ale nejspíš zůstanou ztrátové. Příkladem je záchrana obří pojišťovny American International Group (AIG). Vláda jí přiznala pomoc s odůvodněním, že kdyby ji nechala zbankrotovat, byl by v ohrožení celý světový finanční systém. Naopak investiční bance Lehman Bros vláda nepomohla a nechala ji padnout.

Geithner se zmínil také o automobilkách, kterým vláda v době krize rovněž pomohla. Firmy podle ministra učinily významné strukturální změny, takže se zlepšily i vyhlídky, že přijaté peníze splatí také General Motors a Chrysler.