Dlouholetý král české měny opouští svůj trůn

Praha – Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se po dvanácti letech u kormidla měnové politiky loučí. Odchází o více než půl roku dříve, než mu stanovoval jeho mandát. V únoru příštího roku, kdy by měl správně odejít, se však bude obměňovat většina bankovní rady, v zájmu udržení stability ČNB by tak podle Tůmy měl být guvernér ve své funkci již dobře zaběhnutý. Tůma zažil za deset let v čele České národní banky časy úspěchů i proher. Přežil šest ministrů financí. Česká národní banka pod jeho vedením dokázala pružně reagovat na finanční krizi, a zabránila tak mnohem prudšímu propadu české ekonomiky. V roce 2008 se zase proslavil tím, že dokázal nezdravé posilování koruny zastavit pouze slovy.

V čele ČNB Tůmu přidržel Ústavní soud

Tůma přišel do České národní banky 13. února 1999 ještě jako viceguvernér. Guvernérského žezla se ujal 1. prosince 2000. Převzal ho od historicky prvního šéfa České centrální banky Josefa Tošovského. Rozhodnutí prezidenta Václava Havla jmenovat Tůmu do vrcholné funkce se však setkalo se zarytým odporem vládnoucí ČSSD i ODS, které byly v té době svázány opoziční smlouvou.

Premiér Miloš Zeman jmenování Tůmy napadl dokonce u Ústavního soudu, tvrdil, že musí takto závažné rozhodnutí kontrasignovat. Soudci ovšem byli jiného názoru. V ústavě je podle nich zakotveno, že členy bankovní rady jmenuje výhradně prezident republiky. A guvernér je členem bankovní rady.

Od spolupracovníků dostal Tůma na rozloučenou tričko

Kolegové z bankovní rady se s odcházejícím guvernérem rozloučili netradičním dárkem. Dali mu tričko s vývojem repo sazby za posledních 12 let.

Z eléva cílování na evropskou špičku

Tůma zdědil Českou národní banku v době, kdy začala cílovat inflaci, tedy stanovovat výši předpokládaného růstu cen, kterého se chce banka svou politikou držet. To mělo zásadní ukazatel ekonomického vývoje srazit z dvouciferných výšek. Než si mohla bankovní rada v tomto ohledu pogratulovat k úspěchu, doznalo cílování velkých změn. Především se přešlo od cílování čisté inflace k cílování celkové inflace. Důvod tohoto kroku byl podle Tůmy jasný, v počátcích této politiky byla ještě část spotřebitelského koše regulována. Upustilo se také od vyhlašování cíle na konci roku. Nyní se stanovuje začátkem roku, v prosinci se už jen bilancuje jeho plnění.

Fungující systém cílování považuje odcházející guvernér za jeden z největších přínosů svého působení v ČNB. „To, co jsem ukázal v oblasti měnové politiky, je to, na co můžeme být jako instituce právem hrdí, protože od počátku cílování inflace, kdy jsme byli jedním z pionýrů, kteří uplatnili cílování pro snižování inflace, jsme se dostali na špičku zemí, centrálních bank z hlediska prognózování, transparence,“ prohlásil Tůma.

Na první bankovku se svým podpisem čekal 7 let

Tůma sice usedl do guvernérského křesla v roce 2000, dlouhých sedm let se ale lidé na bankovkách nesetkávali s jeho podpisem. Všechny emitované bankovky stihli osignovat jeho předchůdci Josef Tošovský a Pavel Kysilka, který Tošovského zastupoval v době, kdy stál v čele úřednické vlády. První bankovkou s autogramem Tůmy tak byla až v roce 2007 nová dvoutisícovka se zdokonalenými ochrannými prvky. Obliba bankovek vyšších hodnot mu zůstala i nadále. V roce 2008 se podepsal na novou tisícovku, o rok později na inovovanou pětitisícovku.

Tůma proti nadměrnému posilování koruny

Hned dvakrát za dobu svého působení v ČNB musel Tůma čelit přílišnému posilování české koruny. Poprvé stál před bankéřským oříškem v letech 2002 až 2003. „V tomto směru jsme se ocitli pod tlakem, volili jsme samozřejmě především rychlé snižování úrokových sazeb, nicméně nakonec jsme tehdy sáhli i k intervencím,“ popsal Tůma. Od té doby byla měnová politika v takové kondici, že ČNB už nemusela na devizových trzích ve prospěch české měny zasahovat.

Další zkouška v podobě přehřátí měny přišla v roce 2008. Tehdy ale Tůma překvapivě zastavil posilování koruny, které neodpovídalo stavu domácí ekonomiky pouze slovy, za což si ho cení nejeden ekonom.

Finanční krizi podcenil

Podobně jako řada dalších guvernérů centrálních bank po celém světě Tůma šlápl vedle v prvním hodnocení dopadů finanční krize. Dlouho předpovídal české ekonomice růst, i když čekal její oslabení k hodnotám těsně nad nulou. Nicméně s následujícím propadem se ČNB pod jeho taktovkou popasovala už dobře. Jeho počínání ocenil i časopis Global Finance, když ho na podzim 2009 zařadil mezi sedm nejlepších centrálních bankéřů světa uplynulého roku. Jeho rozhodnutí v boji s finanční krizí byla podle zdůvodnění správná a zabránila mnohem prudšímu propadu české ekonomiky.

„Výhodou bylo to, že jsme měli dobře nastavené procesy před tím, takže jsme nemuseli nijak dramaticky improvizovat,“ řekl k tomu Tůma. Už před krizí podle něj v Česku jako na drátkách běžela měnová politika i dohled nad bankovním sektorem, což zabránilo tomu, aby se do země přelily největší turbulence finančního sektoru ze zahraničí.

Ekonomové na Tůmovi nejvíce oceňují jeho přínos ke stabilitě. České národní bance vydobyl v zahraničí silnou pozici a získal jejímu rozhodování kredit. „Tůma je nejlepší centrální bankéř střední Evropy,“ prohlásila na jeho adresu ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová.

  • Tůma v tričku s repo sazbou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1755/175404.jpg
  • V kanceláři guvernéra České národní banky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1725/172441.jpg
  • Kancelář guvernéra ČNB autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1725/172443.jpg
  • Zasedací síň bankovní rady ČNB autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1725/172447.jpg
  • Dvoutisícová bankovka autor: David Veis, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/10/903.jpg
  • Odcházející guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1755/175409.jpg