Češi loni málo sázeli, mistrovství ve fotbale slibuje zlepšení

Praha – Češi ročně prosází 128 miliard korun. Loni ale nesázeli. Suma za hazard totiž poprvé v historii klesla. Češi tak za sázky a hazardní hry utratili téměř o miliardu méně než v roce předchozím. Prsty v tom nejspíš má krize a pokles cestovního ruchu. I tak ale v sázkových kancelářích přišli o 32 miliard korun. Nejvíce se peníze točí v automatech a videoterminálech, kam Češi „nasypali“ dvanáct miliard.

Prezident Asociace společností provozujících kasina Vladimír Eichinger

„Jednak je to hospodářská krize, jež se dotkla i lidí s vyššími příjmy, kteří jsou velkým podílem návštěvníky kasin. Další je pokles cestovního ruchu.“

Loni snížení sázkového šílenství pocítila nejen kasina, ale i loterie a herní automaty. Nejvíce peněz spolykaly kritizované videoloterijní terminály a jiné elektronické hry, kam Češi „nasypali“ 53 miliard korun. „Mezi lety 2008 a 2009 je 20 miliard pokles u automatů a naopak 20 miliard nárůst u videoterminálů,“ říká náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Starostové mohli hazard vykázat za brány obce, Klaus řekl ne

Podobných terminálů je v České republice 22 tisíc a přibývají další. Povolení na ně vydává ministerstvo financí, které z nich zároveň inkasuje i daně. Rozpočty obcí jsou díky tomu o více než miliardu ročně chudší. Nárůst počtu videoterminálů měla omezit novela loterijního zákona. Starostové by pak mohli zakázat hazard na svém území. Minulý týden ji ale prezident Klaus vetoval. Senátoři proto připravují další verzi. Ta má být hotová do měsíce.

I když Češi loni sázeli méně, prohráli o tři miliardy více. Zároveň se snížila suma, kterou hazardní firmy odvádí na daních a dalších odvodech. Například na dobročinné účely šlo loni o sto milionů méně než v roce 2008. Letos by příjmy sázkových společností měly zachránit hlavně kurzové sázky. Pomůže i mistrovství světa ve fotbale. Příjmy z hazardu ale i nadále potáhnou videoloterijní terminály. V nich Češi loni prosázeli dvanáct miliard korun.