Gazprom opět Bělorusku otevřel plynové kohouty

Moskva - Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom dnes plně obnovil dodávky do Běloruska, které začal na počátku týdne kvůli běloruskému dluhu postupně omezovat. Podle sdělení Kremlu to telefonicky oznámil šéf Gazpromu Alexej Miller prezidentu Dmitriji Medvěděvovi poté, co Bělorusko splatilo svůj dluh za dodávky plynu. Ještě ve středu dodával Gazprom Bělorusku o šedesát procent méně oproti normálnímu stavu a hrozil snížením až o 85 procent, tedy na technologické minimum. Spor o plyn však stále pokračuje, protože Minsk žádá splacení dluhu za tranzit v sumě, kterou Gazprom zpochybňuje.

Minsk chce peníze, jinak zastaví přísun plynu do EU

Minsk na snížení dodávek reagoval omezením ruského tranzitu přes plynovody na běloruském území, což pocítila zatím Litva a ruská Kaliningradská oblast, kam klesl přísun plynu o 40 procent. Ve středu Bělorusko pohrozilo, že když Gazprom nezaplatí dluh za tranzit do dnešního dopoledne, přestane přepravovat jeho plyn na západ úplně. Gazprom podle Minsku dluží Bělorusku 260 milionů dolarů za tranzit. Naopak Bělorusko včera splatilo Rusku dluh ve výši 190 milionů dolarů (zhruba čtyři miliardy korun).

Ruský premiér Vladimir Putin dnes vyzval Bělorusko k novým jednáním o tranzitu plynu a platbách za něj. Poprvé se také v celém sporu vyjádřil smířlivě a vyslovil nad propuknutím konfliktu lítost. „Doufáme, že se to nebude opakovat. Musíme s našimi partnery jednat a řešit všechny sporné otázky v normální, dělné a přátelské atmosféře,“ řekl Putin.

Šéf Gazpromu Miller řekl, že Minsk požaduje za tranzit částku, která není v souladu s platnou smlouvou. Gazprom poté uvedl, že zaplatil Bělorusku za tranzit podle současné dohody, a dodal, že je ochoten uzavřít s běloruským podnikem Beltransgaz nový kontrakt na přepravu plynu do EU. Podle mluvčího firmy Sergeje Kuprijanova Gazprom zaplatil 228 milionů dolarů, Minsk však tvrdí, že dluh za tranzit činí 260 milionů dolarů.  

První místopředseda běloruské vlády Vladimir Semaško dopoledne sdělil, že platba od Gazpromu ještě nedorazila. Prohlásil, že Minsk plně obnoví tranzit plynu do EU do osmi až deseti hodin od chvíle, kdy Gazprom zaplatí celý dluh.

Unie o plyn nepřijde, Rusko slíbilo, že ho kdyžtak pošle přes Ukrajinu

Evropská unie z Ruska odebírá asi čtvrtinu potřebného zemního plynu. Většinu z tohoto objemu, asi čtyři pětiny, posílá Rusko přes Ukrajinu, zbytek do Evropy putuje přes Bělorusko. Gazprom se v úterý dohodl s Ukrajinou, že pokud Bělorusko tranzit zastaví, bude ruský plyn do EU posílat přes ukrajinské tranzitní plynovody.

Vřelé vztahy ochladly kvůli vysokým cenám za plyn

Donedávna vřelé vztahy mezi Ruskem a Běloruskem v posledních měsících výrazně ochladly. Bělorusko totiž platí za ruský plyn ze všech zákazníků Gazpromu nejméně a Lukašenko, který je v poslední době vstřícný k EU, po Moskvě požaduje zachování nízkých cen výměnou za udržení jeho loajality. Nynější plynová krize vznikla proto, že Minsk platil za plyn stejně jako loni a nerespektoval zvýšené ceny, které mu Gazprom od letoška účtuje.

Minsk a Moskva uvažovaly o vytvoření celní unie, nakonec se však nedohodly a Rusko uzavřelo celní unii jen s Kazachstánem. Vliv na zhoršení vzájemných vztahů může mít podle pozorovatelů i to, že Minsk poskytl útočiště svrženému kyrgyzskému prezidentovi Bakijevovi, zatímco Moskva podpořila nové kyrgyzské vedení.

Plynoměr
Zdroj: ČT24