Platy letos porostou o 3 procenta, příští rok o 5, počítá ministerstvo

Praha – Průměrná nominální mzda by letos mohla v Česku stoupnout o 2,1 až 3,1 procenta, příští rok by si Češi mohli polepšit o 3,9 až 4,9 procenta. Vyplývá to z analýzy příjmů a výdajů domácností v roce 2009, kterou zpracovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Průměrná reálná mzda, tedy její skutečná kupní síla, by se letos mohla zvýšit o 0,3 až 1,3 procenta, příští rok by to mohlo být až o 2,3 procenta.

Důchodci si podle ministerstva letos polepší jen minimálně. Na konci roku by mohl průměrný starobní důchod představovat 10 088 korun. Napřesrok by pak měl vyrůst o 4,6 procenta, což je necelá pětistovka.

Kupní síla domácností bude pravděpodobně po celý letošní rok ve znamení doznívání ekonomické recese, dalšího poklesu zaměstnanosti, vyšší roční cenové inflace i působení úsporných opatření k ozdravení veřejných financí. „Pokles výkonnosti české ekonomiky se podle všech předpokladů nejprve zmírní a později by mohl přejít do mírného růstu,“ předpovídá ministerstvo. Hrubý domácí produkt ve stálých cenách by podle něj letos měl vzrůst o asi 0,5 až 1,5 procenta a v roce 2011 o dvě až 3,5 procenta.

Velkou otázkou podle ministerstva zůstává, jak velkou část příjmů domácností letos ukrojí inflace. Zdražovat se v Česku nejspíš bude tempem 1,5 až 2,5 procenta. Do celkové inflace se promítne hlavně deregulace nájemného a zdražování plynu, tepla a pohonných hmot.

Krize měla podle analýzy na rodinné rozpočty dopad hlavně loni. HDP se meziročně reálně snížil o 4,1 procenta. To se odrazilo i v reálných příjmech domácností. Přesto ale jejich kupní síla rostla v průměru o 2,5 procenta. Mohla za to malá inflace. Přestože se v průběhu loňského roku začala krize zmírňovat, na příjmy a výdaje domácnostní to nemělo téměř žádný pozitivní dopad. Situace na trhu práce se zhoršovala a nezaměstnaných přibývalo. Proto došlo k poklesu spotřebitelské poptávky. Naopak rostly nároky na výplatu sociálních dávek a podporu v nezaměstnanosti.

Senioři
Zdroj: ČT24