Středisko cenných papírů dnes funguje naposledy

Praha – Stát ruší své Středisko cenných papírů, jeho pobočky budou dnes fungovat naposledy. Necelé dva miliony lidí, kteří vlastní akcie mnohdy ještě z dob kuponové privatizace, tak čeká změna. Veškerá data přebere soukromý Centrální depozitář cenných papírů. Majitelé akcií budou moci lépe kontrolovat svoje účty, zároveň se ale můžou změnit poplatky.

Centrální depozitář cenných papírů je systém zcela běžný třeba v zahraničí. Hlavním smyslem přechodu je vyšší bezpečnost. Do depozitáře budou převedena veškerá elektronická data dnešního střediska včetně kupónové privatizace. Červencové volno je přitom jediný termín, kdy lze operaci provést bez přerušení obchodů.

S největší pravděbodobností půjde o placenou službu

Samostatné účty drobných investorů zaniknou, místo toho je povedou brokeři. Je tak možné, že půjde o placenou službu, a to i pro ty, kdo vlastní akcie v nominální hodnotě nižší dvou a čtvrt milionu korun. Kolik a zda vůbec investor za vedení účtu zaplatí, bude ale záviset na obchodníkovi. Smyslem jsou jednotná a nediskriminační pravidla pro všechny investory.

„U cenných papírů v nominální hodnotě deset tisíc korun by to bylo jednapadesát korun. Když je ale bude klient mít na zákaznickém účtu banky, může jít třeba jen o korunu za rok. Obchodník také nemusí klientům za tuto službu účtovat nic,“ podotkla ředitelka Centrálního depozitáře cenných papírů Helena Čacká. Během přechodu ze střediska do depozitáře budou obchody probíhat normálně, vypořádány ale budou později, do středy 7. července.

V budoucnu nabídne depozitář i další placené služby. Poskytovat bude například informace o valných hromadách, výsledcích firem, bude vyplácet i dividendy.