Hříšníci v EU možná přijdou o zemědělské dotace

Brusel – Za nedodržování rozpočtových pravidel budou hrozit členským zemím Evropské unie výrazné sankce. Země by za nekázeň měly být trestány odepřením plateb z unijních fondů, myslí si Brusel. Týkat by se to mohlo i peněz, které členské státy získávají v podobě různých dotací na zemědělství. V současnosti je totiž možné hříšníkům odepřít pouze peníze z kohezních fondů. Ani to se však v praxi nikdy nestalo. Ve středu bude Brusel připravovat návrhy, které by mohly finanční sankce rozšířit na všechy platby z EU. S informací přišel server EU Observer.

Na zemědělství jde z rozpočtu 120 miliard eur

Z nové zprávy se radují země střední a východní Evropy včetně Česka. Z kohezních fondů, kterých se sankce týkaly, totiž proudí peníze na zlepšení situace a posílení rozvoje nejchudších unijních regionů. Pokud by se tedy sankce vztahovaly pouze na tento fond, chudší země by byly vůči těm bohatším, jejichž regiony tyto peníze nezískávají, znevýhodněny. Zahrnutí například i zemědělských plateb by možnosti sankcionovat země EU výrazně rozšířily. Tyto platby totiž představují zhruba 40 procent z unijního rozpočtu, tedy kolem 120 miliard eur (zhruba tři biliony korun).

Unie chce trestat hříšníky (zdroj: ČT24)

Analytik Patria Finance David Marek

„Určitě dojde ke zpřísnění těchto sankcí, také k jejich výraznějšímu vymáhání. Možnost odříznutí od peněz EU je jednou z relativně silných a zároveň účinných sankcí.“

Pakt stability a růstu, tedy soubor rozpočtových pravidel EU, počítá například s tím, že deficit rozpočtu dané země nesmí překročit tři procenta hrubého domácího produktu. Dluh by podle něho neměl být vyšší než 60 procent HDP. Velká část unijních států však tyto normy v současné době překračuje, v některých případech se tak dělo dokonce i před nynější krizí.

Dokument, jehož podoba se ještě do středy může změnit, zřejmě nebude obsahovat možnost pozastavení hlasovacích práv země, která poruší pravidla. O této sankci se přitom hovořilo na nedávném summitu EU.

Země, které nepřekračují rozpočtové unijní kritérium
Zdroj: ČT24