ČR z Německa vyláká nejvíce investic v regionu

Praha – Česko zůstává pro německé investory atraktivní i v době krize. Němci nás totiž považují za nejatraktivnější v regionu střední a východní Evropy. K takovému závěru došel průzkum německých hospodářských komor mezi 1000 německými investory v 15 zemích střední a východní Evropy. Německé firmy jsou dlouhodobě nejvýznamnějšími zahraničními investory v Česku.

Výkonný člen představenstva Česko-německé obchodní a průmyslové komory Bernard Bauer

„Velice nás těší, že je Česko pro německé podniky stále tak zajímavé. Dokazuje to, že nadále poskytuje nejlepší podmínky. Znamená to ale také, že je potřeba toto postavení obhájit. Proto by se měla co nejrychleji zformovat nová vláda, která zahájí reformy. Kromě konsolidace státních financí je potřeba reformovat především pracovní právo a vzdělávací systém.“

Hodnocení atraktivity zemí střední a východní Evropy se letos navzdory hospodářské krizi příliš nezměnilo. „Pouze Polsko si díky rezistenci hospodářství v době krize zajistilo dobrou pozici a polepšilo si ze čtvrtého místa na druhé. Slovensko, které ještě v loňském roce skončilo na druhém místě za ČR, se propadlo na čtvrtou příčku,“ uvedla komora. Pětici nejlépe hodnocených zemí doplňuje Slovinsko a Chorvatsko.

Německo nejvíce investuje do České republiky

Zkoumaný region je pro německé firmy důležitým trhem. Do konce roku 2008 německé podniky investovaly v deseti východoevropských členských státech EU celkem 77 miliard eur (bezmála dva biliony korun), což je osm procent všech německých zahraničních investic. Největší objem peněz nalili němečtí investoři do Česka, kam investovali více než 20 miliard eur. Německé společnosti podle komory v Česku investují více peněz než na růstových trzích v Brazílii, Rusku, Číně a Indii. 

Nejatraktivnější země pro německé podniky ve střední a východní Evropě

  1. Česko
  2. Polsko
  3. Slovinsko
  4. Slovensko
  5. Chorvatsko
  6. Rusko
  7. Maďarsko
  8. Estonsko
  9. Rumunsko
  10. Litva