Češi platí nízké daně, tvrdí Eurostat

Brusel – Závislost českého rozpočtu na příjmu z daní v posledních letech rostla i přesto, že jsou české daně jedny z nejnižších v Evropské unii. K takovému závěru dnes dospěl Evropský statistický úřad - Eurostat. Daňové příjmy se na českém hrubém domácím produktu v roce 2008 podílely 36,1 procenty. O osm let dříve přitom šlo zhruba o třetinu HDP. I tak je ale český stát na příjmech z daní, které jsou náchylné k výkyvům hospodářství, závislý v průměru méně než ostatní evropské země.

V unii vydělají daně 40 procent HDP

V Evropské unii i eurozóně se daňové příjmy na HDP podílejí zhruba 40 procenty. Mezi zeměmi, které jsou na příjmech z daní závislé nejméně, je například Slovensko, kde daně představují necelou třetinu HDP. Méně závislé je už jen Rumunsko a Lotyšsko. Naopak nejdůležitější jsou daně v Dánsku a Švédsku, kde se tyto příjmy blíží k 50 procentům.

Eurostat dále uvádí, že země střední a východní Evropy sází v posledních letech především na nižší daně, zatímco státy západní Evropy poměrně často přistupují ke zvyšování daní. Například v letošním roce daň z příjmu fyzických osob ve Velké Británii vzrostla o zhruba deset procentních bodů až na 50 procent. Stále to však není nejvíce v celé EU. Největším zdaněním jsou totiž zatíženi obyvatelé Švédska (56,4 procenta) a Belgie (53,7 procenta).

Jedny z nejnižších daní, tak si stojí Česko v Evropě

V Česku máme podle Eurostatu jedny z nejnižších daní. Patříme totiž k zemím, kde v posledních letech došlo k největšímu poklesu. Konkrétně došlo ke snížení z 32 procent v roce 2000 na 15 procent v letošním roce. Jedná se ovšem o daň ze superhrubé mzdy, ve skutečnosti je tak míra zdanění o něco vyšší, což ovšem Eurostat nezohledňuje. „Papírově“ nižší daně než Češi, platí jen Bulhaři, kde daň z příjmu fyzických osob činí 10 procent.

Česká republika je rovněž jednou ze dvou zemí evropské sedmadvacítky, kde se v posledních 10 letech snížila daň z přidané hodnoty (DPH), a to z 22 na 20 procent. Další zemí, kde se DPH snižovalo, bylo Slovensko. Všechny další unijní státy daň z přidané hodnoty buď zvyšovaly, nebo je nechaly na stejné úrovni. Největší DPH, celkem 25 procent, platí Dánové, Maďaři a Švédové.

14.11.
Zdroj: ČT24