Státním lesům se dařilo, do května vydělaly 1,5 miliardy

Hradec Králové – Lesům České republiky se letos daří. V období od ledna do května státní podnik, kterému patří polovina lesů v zemi, meziročně znásobil hrubý zisk na 1,47 miliardy korun z loňských 83 milionů. Podle mluvčího LČR Zbyňka Boublíka mohl být výsledek ještě lepší, nebýt jarních povodní, které podniku způsobily škody za víc než půl miliardy korun.

Podle generálního ředitele LČR Svatopluka Sýkory se firmě podařilo zvýšit zisk loni přijatého restrukturalizačního programu. Zvýšení zisku podle něj přinesl i nárůst průměrných prodejních cen dříví. Mimořádné náklady na likvidaci povodňových a větrných škod by podle Sýkory dosavadní vzestupný trend hospodaření výrazně ovlivnit neměly.

Loni LČR podle předběžných propočtů zvýšily hrubý zisk z předloňských 707 milionů na 770 až 780 milionů korun. Tržby měly kolem osmi miliard korun.

Lesy ČR v současné době připravují vypsání mnohamiliardového tendru na prodej dřeva a lesnické práce, podle nějž by firmy měly ve státních lesích hospodařit od roku 2011. Původní tendr, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, LČR zrušily v polovině května.