Rusko a Bělorusko podepsaly smlouvu o tranzitu plynu

Minsk - Rusko a Bělorusko podepsaly smlouvu o tranzitu zemního plynu. Odstranily tak poslední spor, který koncem června přechodně narušil přepravu ruského plynu přes běloruské území dál do Evropy. Nová smlouva upravuje poplatkovou politiku a vymezuje, jaké částky bude Rusko za tranzit plynu hradit.

Tranzit ruského plynu přes Bělorusko zajišťuje tamní společnost Beltransgaz. Ta uvedla, že tranzitní poplatek byl nově stanoven na 1,88 USD (asi 39,30 Kč) za přepravu každých 1 000 kubických metrů zemního plynu přes stokilometrový úsek plynovodu. Až doposud měl ruský monopolní vývozce plynu Gazprom platit 1,45 USD.

Rusko minulý týden rozpoutalo se svým sousedem spor o poplatky za plyn a uvedlo, že Minsk dluží Gazpromu za odebraný plyn skoro 200 milionů dolarů. Gazprom následně začal dodávky plynu do Běloruska snižovat a obnovil je až poté, co Minsk dluh vyrovnal. Bělorusko ale pohrozilo, že tranzit přeruší, pokud Gazprom nebude platit vyšší tranzitní poplatky.

Ruští činitelé už minulý týden avizovali, že se s běloruskou stranou dohodli na nové poplatkové struktuře. Deklarovali tak zároveň konec války o plyn.