Stát na mýtném v pololetí vydělal o 17 procent více než loni

Praha – Stát na mýtném v pololetí vydělal 3,13 miliardy korun. Majitelé nákladních automobilů tak zaplatili o 17 procent více než loni za stejné období. Takové číslo vyplývá ze statistik mýtného systému, který provozuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). V červnu přitom ŘSD zaznamenalo vůbec nejvyšší měsíční výnos od spuštění systému v lednu 2007.

Oživení ekonomiky mýtnému pomohlo

Za zvýšenými výběry stojí podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové oživení ekonomiky a dopravy po loňském krizovém roce. „Za červen mýtný systém předepsal rekordní částku 579 milionů korun,“ uvedla mluvčí. Vysoké sumy platili dopravci především v poslední dekádě června, dosud nejvýnosnějším měsícem byl letošní březen s 569 miliony.

Na vyšších výběrech se podílí také skutečnost, že od února musejí mýtné platit i všechny malé nákladní vozy od 3,5 tuny do 12 tun, které loni používaly dálniční známky. I po odečtení malých vozů jsou ale letošní výběry vyšší než loňské. Kamiony nad 12 tun zaplatily za letošní pololetí o šest procent více než loni.

V systému je nyní zaregistrováno 508 tisíc automobilů. „Navzdory předpovědím řady expertů,kteří hovořili o prodělečnosti a nefunkčnosti mýtného systému, stát vybral na mýtném celkem už přes 20 miliard korun,“ uvedl Karel Feix, ředitel společnosti Kapsch, která systém postavila a pro stát spravuje.

Feix již dříve uvedl, že za letošek očekává celkový výběr 6,2 miliardy korun, loni dopravci zaplatili 5,5 miliardy korun.

Kamiony na českých silnicích
Zdroj: ČT24